همنوا - مهدی نعلبندی / عرب و عجم و زنجیر دستههای عرب و عجم، برای سینهزنی است. با دو سبک سینه زدن و دو سبک پوشش عزاداران.
عرب: دو دستی به وسط سینه میزند با ضرباهنگ سبک، با ریتمی تند، ولی نه به تندی شور. عزاداران در مراسمِ رسمیِ سیره و دسته، دستار بر سر میبندند و دامنی میپوشند به نام اتک با پیراهنی که چاک از جلو دارد برای فرود آمدن دو دست بر سینه عریان.
عجم: با دست راست به سینهی چپ میزند با ضرباهنگ سنگین. عزاداران در مراسمِ رسمیِ سیره و دسته، دستار بر سر میبندند و کت و شلوار مشکی میپوشند و شانه چپ را عریان میکنند تا دست بر سینه لخت فرود آید. نوحهخوانان عجم، بیشتر در ماهور، چهارگاه و راستپنجگاه میخوانند.
زنجیرزن: با دست راست، زنجیر به سینة چپ میزند و بالعکس. دو دستی در دو ضرباهنگ سبک و سنگین و در بحرهای تک ضرب و دوضرب. سبک تبریزیها در زنحیرزنی سهتایی است و پس از هر ریتم که شامل سه نواخت زنجیر با دو دست است صدوهشتاد درجه در جای خود میچرخند که این چرخش در مراسم بیرونی موحب تنظیم ریتم نواختهای کل دسته با چشم میشود. عزاداران در مراسمِ رسمیِ سیره و دسته، دستار بر سر میبندند و دامنی میپوشند به نام اتک با پیراهنی که چاک از پشت دارد برای فرود آمدن زنجیر بر پشت. سبب چاک خوردن پیراهن در سبک عرب و زنجیر را تبعیت از جون بن ابیمالک «غلام سیاه» میدانند که در روز عاشورا و در میانه محاربه، پیراهن از تن کَند و با تن عریان به مصاف شمشیرها رفت.
ادامه دارد
https://hamnava.ir/News/Code/2365337
0 دیدگاه تایید شده