×

منوی اصلی

اخبار ویژه

امروز : چهارشنبه 3 اردیبهشت 1404  .::.   برابر با : Wednesday 23 April 2025  .::.  اخبار منتشر شده : 26760 خبر
نگاهی به تاریخ صنعت پویانمایی در ایران

به گزارش همنوا، پسر دلفینی در اکران اخیر بسیار موفق ظاهر شد، انیمیشنی که توانسته رکورد خوبی در فروش داخلی و خارجی برای صنعت سینما ایران به ثبت برساند. بیش از ۱۲ سال از عمر سینمای ایران می‌گذرد و این پیشینه نشان می‌دهد که کشورما از پیشتازان این صنعت در دنیاست با وجود این سابقه طولانی، اما سودی آوری این صنعت پولساز به اندازه عمر آن در کشور قابل توجه نیست.

صنعت سینما در دنیای امروز شاخه‌های متعددی دارد که مهم‌ترین آن در بخش تولیدات به ساخت فیلم‌های سینمایی، مستند، سریال و پویانمایی یا همان انیمیشن است که در این رابطه برخی کشورها در یک شاخه و برخی هم در همه شاخه‌ها جزو سرآمدان تولید در این صنعت هستند که سالانه از کنار فروش آثار سینمایی یاد شده چه در گیشه و چه در بخش فروش آثار از محل صدو سود سرشاری نصیب خود می‌کنند.

شروع سودآوری در صنعت سینمای کشور

صنعت سینما در ایران به مدت چندین دهه صنعتی هزینه بر و متکی بر فروش داخلی بوده، مشکلی که هنوز همچنان گریبان این صنعت نوین در کشور را گرفته است. البته اینکه بخواهیم بگوییم تولیدات سینمایی ایران اصلا سود آور نیست دور از انصاف است زیرا موفقیت کارگردانان ایرانی در چند دهه گذشته آن هم در جشنواره‌های خارجی و بین‌المللی اعم از کن، اسکار، ونیز، لوکارنو، بفتا، بلین و... موجب شده تا آثار برگزیده سینمای کشور با سودآوری خوبی همراه باشد، اما این سودآوری تاکنون نتوانسته صنعت سینمای ایران را از محل فروش و اقتصادی دچار تحول کند.

تحولات در صنعت پویانمایی ایران

از دیگر شاخه‌های تولیدات صنعت سینما در دنیا، پویانمایی یا انیمیشن‌سازی از جمله پخش‌های پولساز در این صنعت است که برخی کشورها از جمله آمریکا و ژاپن در این رابطه گوی سبقت را از همه کشورها ربوده اند که در این رابطه نمی‌توان جایگاهی برای  ساخت پویانمایی ایران قائل شد، اما این به معنای نبود ظرفیت‌های خوب در کشور نیست زیرا به تازگی یک اثر پویانمایی در ایران تولید شده که بسیاری از رکوردهای این صنعت کشور را جابه‌جا کرده است.

همه‌چیز درباره انیمیشن‌های موفق ایرانی

پسر دلفینی عنوان فیلم پویانمایی مهیجی است که از صفر تا صد آن در کشور تولید و به یکی از جذاب‌ترین فیلم های این شاخه از صنعت سینما در کشور تبدیل شده و همچنان در حال سودآوری است. اما پیش از ساخت آن، آثار قابل توجهی در این شاخه در کشور تولید شده و موفقیت‌های نسبتا خوبی کسب کرده بودند.

باید توجه داشته باشیم که پویانمایی از دهه ۹۰ خورشیدی با تحول شگرفی در کشور همراه شد و در این رابطه آثاری چون «تهران ۱۵۰۰»، «رستم و سهراب» و «شاهزاده روم» ساخته و پیش از نمایش از طریق تلویزیون در سینماها اکران شد که همین مساله با وجود استقبال خوب یعنی بیش از ۵ میلیون نفری خانواده‌ها یک اتفاق خوب برای انیمشین ایرانی محسوب می شد. همچنین از درخورترین رکوردهای دهه ۹۰ فروش ۵ میلیارد تومانی انیمیشن شاهزاده روم به کارگردانی محمدیان این است که این فیلم  در سال ۹۴ عنوان سومین فیلم پرفروش همان سال را کسب کرده بود.

 

پسر دلفینی پدیده پویانمایی در ایران

هادی محمدیان در سال ۹۶ شانس خود را با ساخت انیمیشن «فیلشاه» امتحان کرد که این اثر هم در آن بازه زمانی بیش از ۸ میلیارد تومان فروش کرد.

 

پدیده‌ای به نام پسر دلفینی

پسر دلفینی اما نام انیمیشن دیگری است که تولید آن دوسال طول کشید که آماده شدن آن برای اکران همزمان با اوج پیک کرونا منجر شد. نویسنده و کارگردان این فیلم، محمد خیراندیش است که پسر دلفینی اش در کمتر از سه هفته توانست پای نزدیک به ۲۹۰ هزار نفر را به سینماهای کشور باز کند. این انیمیشن که در ماه آخر تابستان اکران خود را آغاز کرد  به «پدیده اکران تابستان» ملقب شد .

از دیگر ویژگی‌های پسر دلفینی این است که این فیلم قبل اکران در سینماهای ایران سر از سینماهای روسیه و کشورهای آسیای میانه درآورده که همین مساله تاکنون ۲ میلیون دلار و عنوان سومین فیلم پرفروش آن کشورها نصیب سازندگان آن کرده است.

بی‌شک پسر دلفینی روزهای خوبی را در پیش رو دارد و تا پایان پیک اکرانش در کشور حتما رکوردهای بهتری را کسب خواهد کرد. پسر دلفینی را می‌توان یکی از سودآورترین تجربه‌های تاریخ صنعت سینمای ایران دانست که این اتفاق بی شک جان و روح تازه‌ای به این صنعت تزریق کرده است.

 

«لوپتو» پدیده ای تازه‌ 

«لوپتو» هم عنوان انیمیشن تازه‌ای است که محمدحسین صادقی تهیه کننده، فرشاد امین‌زاده نویسنده فیلمنامه و عباس عسکری کارگردان آن است. این انیمیشن با شعار «جشن اسباب‌بازی‌های ایرانی در سینما» مهرماه همزمان با آغاز سال تحصیلی جدید در سینماهای سراسر کشور اکران شد. این انیمیشن با فروش ۱۵۶۵۲۳۷۵۰۰۰ ریال طی حرف روز توانست رکورد کیشه ها را جا به جا کند.

پوستر لوپتو توسط هادی محمدیان طراحی شده است و موسسه بهمن سبز پخش سینمایی این انیمیشن سینمایی را برعهده دارد و محصول مرکز انیمیشن سوره، یک انیمیشن سینمایی موزیکال با فضایی شاد و مهیج است که با تکنیک سه بعدی در استودیو فراسوی ابعاد توسط هنرمندان کرمانی تولید شده است.

انیمیشن لوپتو

در خلاصه داستان این انیمیشن آمده است: «پدر علی در کارگاه لوپتو با یاد دادن ساخت اسباب بازی به بیمارانش، آن‌ها را درمان می‌کند. کارگاه اسباب‌بازی‌های خلاقانه لوپتو که بین کودکان ایرانی محبوبیت زیادی دارد با خرابکاری یک ناشناس تعطیل می‌شود. علی تلاش می‌کند پدرش را که ناامید شده است از این مخمصه نجات دهد». انتظار می رود این اثر در نیمه دوم امسال بتواند گرمای بیشتری به گیشه‌های سینماهای کشور بدمد.

تاریخ و سابقه انیمیش سازی در ایران

فعالیت رسمی هنر پویانمایی  تقریبا ۷۰ سال پیش در ایران آن هم به صورت تجربی آغاز شد که در این رابطه تلاش‌های نورالدین زرین کلک، مؤسس کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در تهران و همکاری زنده یاد استاد مرتضی ممیز پدر گرافیک ایران و هنرمندان دیگری چون فرشید مثقالی، علی اکبر صادقی و آراپیک باغداساریان اثرگذار بوده است.

باوجود این فعالیت آغازین، اما در ایران «اسفندیار احمدیه بندار» انیماتور و نقاش ایرانی و سازنده نخستین انیمیشن ایرانی است که به دلیل همین اثر از او به عنوان  پدر انیمیشن ایران یاد می‌شود. اسفندیار احمدیه نخستین انیمیشن ایران را با نام ملانصرالدین در سال ۱۳۳۶ ساخت. اردک حسود، قمر مصنوعی، موش و گربه، نارنج و ترنج، خوشه گندم، خروس بی محل، شکار ماه و بادبادک به کجا می‌روی؟ از جمله آپار پویا نمایی پدر انیمیشن ایرن است.

جشنواره بین‌المللی پویانمایی تهران

جشنواره بین‌المللی پویانمایی تهران در فوریه ۱۹۹۹ و با هدف گردهم آوردن انیماتورها و پویانمایی‌های ایرانی و خارجی به همراه نمایشگاهی برای نشان دادن ابعاد کمتر شناخته شده این نوع از سینما تاسیس و راه اندازی شده بود. در همین سال ۸۹۶ فیلم از ایران و ۳۲ فیلم از کشورهای دیگر برای شرکت در این جشنواره ثبت نام کردند که از این تعداد ۴۸۸ عنوان انتخاب شده و در طول ۴ روز به نمایش درآمدند. در طی این مراسم فئودور خیتروک (انیماتور شناخته شده روس) و اسفندیار احمدیه (پدر سینمای پویانمایی ایران) در این مراسم حضور داشتند.

حفره و  شهرت جهانی آن

اگرچه پویانمایی در ایران چندین دهه فعالیت مستمر داشت اما تولید و ساخت اثر جهانی «حفره» به کارگردانی وحید نصیریان که در مرکز گسترش فیلم مستند و تجربی تولید شده بود،  توانسته بود در سال ۲۰۰۴ جایزه دوم، نوزدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم «اودینزه» دانمارک و جایگاهی بین‌المللی را برای این صنعت ایران در دنیا کسب کند.

منبع: همشهری آنلاین

برچسب ها : ,

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.