گروه : آرشیو
به گزارش همنوا به نقل از ایرنا، لعیا جنیدی در همایش نقش سازمان بین المللی کار در تحقیق اهداف منشور ملل متحد اظهار کرد: با تغییر منابع ثروت و به دنبال آن تغییر به بورژوازی در عرصه های مختلف دانش از جمله حقوق تحولات بسیاری ایجاد شد.
وی در این همایش که شامگاه چهارشنبه در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد، افزود: اقتصاد با محوریت زمین به شکل فئودالیسم وجود با تغییر منابع و پیدایش نوآوری باعث شد بشر مرحله دیگری از تاریخ را آغاز کند.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه اقتصاد بعد از انقلاب صنعتی با اقتصاد وسیع تولید و مصرف انبوه روبه رو شد، گفت: با شکل گیری بنگاه های کلان اقتصادی و محوری دیگری از قدرت تمام قالب های حقوقی در جهان تغییر یافت.
جنیدی با اشاره به تئوری آزادی قراردادی ادامه داد: حاکمیت ارادی به تحول اقتصادی جهان و تولید و مصرف انبوه ختم شد، در این شرایط بنگاه های کلان ایجاد می شود که قالب های حقوقی خاص در عمل بوجود می آورد اما تحول منابع و آمدن چهره های جدید در قالب های حقوقی قرار نمی گرفت، از این رو اصل آزادی قراردادی روی کار آمد.
به گفته وی، اصل آزادی قراردادی موجب شد قانون گذاری از دست قدرت بیرون رود و در اختیار بنگاه ها قرار گیرد.
معاون حقوقی رئیس جمهوری خاطرنشان کرد: پس از اصل آزادی قراردادی، شرایط کار بر مبنای خواست بنگاه های جدید ایجاد می شد.
جنیدی با اشاره به شکل گیری نیروهای اجتماعی معترض نیز یادآورشد: در حاشیه اصل آزادی قراردادی نیروهای اجتماعی معترض شدند که این آزادی سرمایه داری را متوجه شکل گیری قدرت دیگری می کند.
وی افزود: سرمایه داری متوجه می شود، برای جلوگیری از شکل گیری قدرت جدید باید شرایط را تعدیل کند.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران با اشاره به تأسیس سازمان بین المللی کار در سال 1919 خاطر نشان کرد: بوجود آوردن نقطه تصالح میان کارگر، دولت و کارفرما بسیار سخت بود چرا که کارفرمایان و دولت قید منافع اقتصادی و سیاسی را نمی زدند.
وی ادامه داد: از سال 1919 پس از جنگ جهانی اول با وجود تعیین ساعت کاری و حق مرخصی موج فشار ها به کارگران بیشتر می شود.
معاون حقوقی رئیس جمهوری با اشاره به انتشار اعلامیه فیلادلفیا در سال 1944 مبنی بر بهبود وضع کارگران، گفت: در این شرایط اصول سازمان بین المللی کار تعیین تکلیف شده و خقوقی مانند بهداشت محیط کار برای کارگر ایجاد می شود.
جنیدی معتقد است که اهداف کلان سازمان بین المللی کار از سال 1944 مشخص می شود و آزادی سندیکایی ، برابری زن و مرد، منع تبعیض و کار اجباری در این شرایط پیش می آید.
وی ادامه داد: از قرن بیستم تا دو هزار، جامعه بشری با موفقیت بیشتر نظام های سرمایه داری و افول کمونیست مواجه می شود که البته ناگفته نماند این پیشرفت ها هم به درایت سازمان بین المللی در کنار دیگر عوامل بستگی داشت.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه سازمان بین المللی کار با اندیشه سرمایه داری مبادله انجام داده، اظهار کرد: این سازمان با دادن امتیازاتی به سرمایه داران توانست امتیازاتی هرچند کوچک را برای تسهیل شرایط کار کارگران ایجاد کند.
جنیدی افزود: پس از آن از نظر سیاسی دنیای دو قطبی بهم خورد و گمان می شد در واقع حقانیت باعث اندیشه سرمایه شده است که برای نیروهای معترض در پیرامون ایده ای خطرناک محسوب می شد.
وی با اشاره به اینکه پس از 1990 بازهم نگاه به کارگران مانند عوامل تولید شد، گفت: پس از افول نگاه به کارگران دوباره در سال 1998موجی از اعتراض کارگران احیا می شود که منجر به ایجاد حقوق بین الملل کار شد تا در انتهای کار وجه حقوق بشری با مفهوم کار بایسته به عنوان حاصل این روند دیده می شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران در ادامه ضمن گرامیداشت یاد عزت الله عراقی اظهار کرد: درخشش اخلاقی عراقی بر فضیلت های علمی وی غلبه دارد.
جنیدی با اشاره به اینکه عراقی بینش سیاسی و اجتماعی تمامی موضوعات را مورد توجه قرار می داد، افزود: تکنیک های حقوق هم نتوانست مانع دید وسیع عراقی شود، درخشش اخلاقی داشته و فضیلت وی غلبه دارد.
وی تصریح کرد که عراقی استقلال رای و بینش سیاسی اجتماعی هر موضوعی را مورد توجه قرار می داد و تکنیک حقوق مانع بینش وسیع وی نشد و باعث شد افق دید وسیع داشته باشد.
به گفته جنیدی، بینش وسیع عراقی در زمان دعوای نظامی و نظری دو اندیشه مارکسیسم و کاپتالیسم سبب شد عراقی به حقوق کار گرایش پیدا کند.
سید عزتالله عراقی دارای مدرک دکتری در رشته حقوق از کشور فرانسه بود. در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران تدریس می کرد و سبب انجام خدمات فرهنگی و علمی بسیاری شد.
کتاب حقوق بینالمللی کار عراقی در دوره هفتم کتاب سال جمهوری اسلامی ایران به عنوان کتاب برگزیده سال معرفی شد.
عراقی که نقش کلیدی در جریان تصویب قانون کار ایران داشت، در سن 77 سالگی درگذشت.
به گفته وی، عراقی در آثار خود گفته که تئوری مارکسیس در اندیشه تأسیس سازمان بین المللی کار نقش داشته و واکنشی از جهان به کمونیسم بوده است.
https://hamnava.ir/News/Code/18284
0 دیدگاه تایید شده