همنوا- مهدی قاسمی
دکتر علی اصغر شعردوست در گفتگو با همنوا در ارتباط با تندیس استاد شهریار در برج میلاد اظهار داشت:
در هفتههای گذشته تندیسی از استاد شهریار در برج میلاد تهران مورد توجه و انتقاد بسیاری از دوستداران استاد شهریار قرار گرفت. قضیه از این قرار بود که انتشار گزارشی در یکی از نشریات محلی و چاپ عکسی از آن مجسمه که انصافاً مجسمهای در خور شأن استادشهریار نبود، انتقاداتی را باعث شد و بعد از آن قضیه به قدری جدی شد و بالا گرفت که در فضای مجازی، سازنده، نصاب و استفاده کننده از این تندیس را به عنوان مخالفین شهریار یا مخالفین تبریز و آذربایجان قلمداد کردند. بعضی از دوستان هم در این رابطه با بنده تماس گرفتند و خواستار موضع گیری از سوی این جانب در ارتباط با این تندیس بودند. من قبل از هرگونه موضعگیری فکر کردم که باید خاستگاه ساخته شدن مجسمه و چگونگی رفع این معضل را بررسی کنم. بدین جهت تماسی با مدیرعامل برج میلاد گرفتم و احساسم این بود که نه تنها سوءنیتی نیست بلکه ایشان اعلام کردند که هرگونه بگویید ما برای حل این معضل در اختیار هستیم.
شعردوست به نامه ارسالی شهردار تبریز به تهران در ارتباط با مجسمه استاد شهریار پرداخت و گفت: متعاقب این قضیه ارسال نامهای از سوی شهردار تبریز به شهردار تهران و درخواست برداشته شدن این مجسمه، برنامهریزی ما را قدری مختل کرد. ما فکر میکردیم که باید مجسمه را با یک مجسمه بهتر جایگزین کنیم، نه که از موزه مشاهیر مجسمه استاد شهریار را حذف کنیم.
او به جلسه خود با مدیرعامل برج میلاد در این باره پرداخت و گفت:
برای کنکاش در چگونگی ساخته شدن و نصب این مجسمه از استاد شهریار، قرار جلسهای با جناب آقای سید مجتبی حسینی توسل، مدیرعامل برج میلاد، گذاشتیم و بنده در جلسه ای که ایشان به اتفاق معاونین ایشان حضور داشتند شرکت کردم.
شعردوست ادامه داد:
قضیه از این قرار است که مجسمهای از استاد شهریار و ۱۴ شخصیت مهم معاصر به سفارش خانه هنرمندان در تهران ۹ سال پیش ساخته و نصب میشود. جنس این مجسمه ها از سیلیکون بوده و یک یا چند فرد متبحر عهده دار ساختن این مجسمهها میشوند.
علی اصغر شعردوست درباره سازنده مجسمه استاد شهریار اظهار داشت:
مجسمه متعلق به استاد شهریار را فردی اتفاقاً تبریزی و بسیار دوستدار تبریز که تحصیلاتش را در تبریز تا پایان دبیرستان به سر برده به نام آقای دکتر خاقانی ساخته و سپس مجسمه در خانه هنرمندان نصب شده است.
وی ادامه داد:
یک سال بعد بنا به توافقی که در شهرداری به عمل میآید همهی مجسمه ها از خانه هنرمندان به برج میلاد منتقل میشود و از حدود ۸ سال قبل این مجسمه و ۱۴ مجسمه دیگر که این اواخر مجسمه سردار دلها، شهید قاسم سلیمانی، هم به آن مجموعه اضافه شده است، در محل برج میلاد قرار گرفتهاند.
شعردوست به عدم اعتراض به مجسمه استاد شهریار در طول ۸ سال گذشته اشاره کرد و گفت:
در هشت سال گذشته بسیاری از افراد از این مجموعه به نام موزه مشاهیر در طبقه پنجم برج میلاد بازدید کردند و در حقیقت آنگونه که مدیریت برج میلاد و مسئول موزه مشاهیر عنوان کردند کسی انتقادی نداشته است تا اینکه این فضا به شدت مطرح میشود. در حدی که بعضی رسانههای معاند خارج از کشور که معلوم نیست تعلق خاطری هم به شهریار و به ایران داشته باشند، این موضوع را مورد سوء استفاده قرار میدهند.
نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در دورهی ششم مجلس شورای اسلامی درباره نامه شهردار تبریز به تهران در ارتباط با این مجسمه اظهار داشت:
بعد از نامه شهردار تبریز به شهردار تهران، شهردار تهران دستور میدهد که مجسمه را بردارند و بدین ترتیب مجسمه استاد شهریار از ان محل برداشت میشود و فعلاً در اتاق معاون فنی و بهره برداری مجموعه برج میلاد قرار گرفته، اما من اینجا چند تا مطلب هست که باید عرض کنم: اول اینکه من به عنوان کسی که تعلق خاطرم نسبت به استاد شهریار و نسبت به تبریز و اعتلای تبریز بر همگان آشکار است، گواهی می دهم که هیچ سوءنیتی در این قضیه ندیدم. نه در سازنده مجسمه و نه در کسانی که مجسمه استاد شهریار را در مجموعه موزه مشاهیر به نمایش گذاشتند.
علی اصغر شعردوست ادامه داد:
مطلب دوم این است که اکنون در کنار چهارده شخصیت معتبر و مهمی که در موزه مشاهیر تندیس هایشان وجود دارد، از سهراب سپهری و نیما یوشیج گرفته تا ملک الشعرای بهار و دهخدا و پرفسور حسابی و از این نوع شخصیت ها، جای تندیس استاد شهریار در حقیقت خالی است. تازه تندیس استاد شهریار در این مجموعه تنها مجسمهای بود که پشتش دکوری داشت. شعری از استاد شهریار را در آنجا خوشنویسی کرده و گذاشته بودند که الان جای مجسمه خالی است و معلوم است که از جای خود برداشته شده است.
او به مقایسه رفتار مسئولین برخی شعرها و استان ها با مسئولین استان آذربایجان شرقی و شهر تبریز پرداخت و گفت:
تعجب میکردند که عدهای از مسئولین شهرها و استانها بسیار تلاش میکنند و پیشنهاد میدهند که مجسمهای از شخصیتهای متعلق به خودشان ساخته شود. مثلا از گیلان پیشنهاد میدهند که مجسمه سرداران نهضت جنگل در آنجا نصب شود و قص علی هذا.
شعردوست افزود:
ما در این شرایط خودمان تلاش کردیم که مجسمه شهریار را بردارند.
فکر میکنم راه اصولی این است که مسئولین استان و شهر ما، شهردار محترم شهر ما و شورای محترم اسلامی شهر ما همتی بکنند، یک مجسمه خوب از شهریار بسازند و آنها استقبال میکنند که این مجسمه را در همان جایگاه قرار بدهند و تشکر هم میکنند.
او ادامه داد:
یا این نوع نقدهای مخرب، در واقع تخریبها نه که نقد، یک مقدار باید از حالت افراط به در آید و به خود سازنده مجسمه، به برج میلاد، امکان داده شود که اصلاحاتی روی این مجسمه به عمل بیاورند. خودم این مجسمه را نپسندیدم. مجسمه الان در اتاق معاون برج میلاد قرار گرفته است. این مجسمه حتماً باید بازسازی شود ولی در مقوله های مختلف برخوردی از این دست به اعتلای شهرمان نمیانجامد. تصورم بر این است که دوستداران تبریز و مشاهیر آذربایجان باید به نوعی با تعامل با مسئولین کشوری برای اعتلای شهر در عرصه های مختلف از جمله در عرصه فرهنگی، هنری بپردازند.
شعردوست ضمن پرداختن اعتراض های صورت گرفته پیرامون مجسمههای ستارخان و پروین اعتصامی اظهار داشت:
در روزهای اخیر دیدم که بعضی ها نوشته بودند که تازه مجسمه ستارخان هم بد ساخته شده، مجسمه پروین اعتصامی هم بد ساخته شده. هر کسی در حوزههای هنری سلایقی دارد، ما هم نمیگوییم اینها بهترین مجسمه هایی هستند که می شد ساخته شود ولی در موزه مشاهیر ایران، آذربایجان، تنها جایی است که بیش از ۴-۵ چهره آذربایجانی در آنجا مجسمه هایشان وجوددارد. ما نخواهیم که با برخوردهای تند و افراط آمیز، آن جایگاههای خود را از بیخ و بن براندازیم.
علی اصغر شعردوست در پایان ضمن بیان دو راه حل برای حل مسئله مجسمه استاد شهریار گفت:
من فکر میکنم که این مسئله میتواند از دو طریق حل شود: یا یکی از مسئولین مرتبط در استان و شهرمان دستور بدهند مجسمهای ساخته شود و در همانجا در موزه مشاهیر ایران قرار بگیرد یا خواسته شود که خود مجموعه مدیریتی برج میلاد نسبت به اصلاح آن بر اساس نظرات کارشناسی اقدام کنند.
https://hamnava.ir/News/Code/7976343
0 دیدگاه تایید شده