
آیت الله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی، بارها در سخنرانیهای مختلفی از دهه شصت به عنوان دهه پر افتخار انقلاب نام بردند و طی یک دهه اخیر، بارها بر افتخارات بزرگ انقلاب در دهه شصت همواره تاکید داشتند. ایشان در مراسم بیست و هشتمین سالگرد رحلت امام در خرداد ۱۳۹۶ با اشاره به «دههی شصت»، دهه اول پیروزی انقلاب اسلامی و دهه حیات پربرکت امام گفتند: «دهه شصت» یک دهه مظلوم و درعینحال بسیار مهم و سرنوشتساز در تاریخ انقلاب اسلامی است که متأسفانه ناشناخته مانده و اخیراً هم بهوسیلهی برخی بلندگوها و صاحبان آنها مورد تهاجم قرار گرفته است.
اینفوگرافی دهه شصت از منظر رهبر انقلاب (انتشار یافته در وب سایت)
رهبر انقلاب دهه شصت را دهه هشت سال جنگ تحمیلی و دهه سختترین تحریمها خواندند و تأکید کردند: البته دهه شصت، دههی افتخارات بزرگ و دهه مبارزه با تجزیهطلبی است که ملت ایران بهویژه جوانان با ایستادگی محکم خود در این دهه، توانستند بر همهی توطئهها و دشمنیها پیروز شوند. ایشان، اهل فکر را به تأمل در حقایق و واقعیتهای دههی شصت فراخواندند و گفتند: مراقب باشیم تا در دههی شصت، جای شهید و جلاد عوض نشود. تاکید ایشان بر بیست سال اخیر بر افتخارات دهه شصت بر اقشار مختلف مردم و رسانههای پوشیده نیست.
با تاکیدات هر چه بیشتر رهبر انقلاب بر برجسته سازی دهه شصت و باشکوه روایت کردن آن دوران، تولیدات نمایشی مجوز گرفته از سوی وزارت ارشاد، سویه تحریف و هدف قرار دادن دهه شصت را مبنا قرار دادهاند.
اغلب آثار هنری که با هدف فوق موفق به دریافت مجوز شدهاند، محتواهایی کاملا تحریف شده، با نمایش رخدادهایی حول اقلیتها و نادیده گرفتن روند خواست اکثریت جامعه (در آن دهه) پدید آمدهاند.
وارونهسازی دهه شصت پس از سخنان آیتالله خامنهای افزایش مییابد و به کار ویژههای بیشماری در حوزه تئاتر و کتاب (با تم نقد دهه شصت) تبدیل میشود. یکی از این نمایشنامههایی که با جنجال فراوانی مواجه میشود، نمایش جوادیه (بیست متری) به کارگردانی رضا بهرامی و در حوزه کتاب، رمان «خون خورده» مهدی یزدانی خرم و فیلم «ناگهان درخت» (صفی یزدانیان) است که میتوان به عنوان چند اثر ویژه شاخص در راستای پروژه وارونه سازی دهه شصت معرفی کرد.
کتاب خون خورده مهدی یزدانی خرم
با افزایش تاکیدات رهبر انقلاب بر برجسته سازی دهه شصت، اتاق فکرهای سینما و تولیدات نمایشی، آثار خود را در مسیر معکوس این راهبرد تنظیم میکنند. فیلمهایی نظیر نهنگ عنبر ۱ و ۲، هزارپا، مطرب با نمادی همچون رضا عطاران، با دستمایه کمدی و طنز، پروژه وارونه سازی دهه شصت را پیش میبرند.
در این پروژه ملاک و معیار اصلی نمایشی، هجو شرایط و نمایشی از فضای پیچیده جنگی و امنیتی درمتن زندگی مردم است. این رویه در تولیدات نمایشی سریالهای شبکه نمایش خانگی، به صورت یک الگوی نمایشی هدفمند مورد استفاده قرار گرفته است.
به عنوان مثال یکی از قسمتهای اولیه سریال قورباغه، از زمان حال به دهه شصت بازمیگردد و پدرِ شخصیت اصلی سریال، وقتی که انگشت همسرش در اثر یک اتفاق ساده زیر کاپوت ماشین میماند و قطع میشود، قصد دارد با طی مراحل اداری، از مزیتهای ویژه جانبازی برای همسرش استفاده کند و تم هجو آمیزی چاشنی این لحظات سریال است.
تمسخر و هجو دهه شصت و اصرار بر این خط القایی در سریال قورباغه به این دلیل است که سازنده ثابت کند بر خلاف تاثیرات و تحولات اجتماعی منتج از جنگ و دفاع و تحولات سیاسی، اکثریت مردم سبک زندگی قبل از انقلاب خود را همچنان به صورت زیرزمینی دنبال میکنند. تماشای این قسمت از سریال قورباغه، زمینه این تحلیل را تقویت میکند.
https://hamnava.ir/News/Code/1380415
0 دیدگاه تایید شده