×

منوی اصلی

اخبار ویژه

امروز : شنبه 3 آذر 1403  .::.   برابر با : Saturday 23 November 2024  .::.  اخبار منتشر شده : 26252 خبر
میزان بارش‌ها در سال آبی جاری 20 درصد بیشتر شده است

اکبر فتحی در گفتگو با همنوا با بیان این‌که کشور ما ذاتاً در یک اقلیم خشک واقع شده‌است، اظهار کرد: میزان بارندگی در ایران، با حجم تبخیر، متناسب نیست. در کشورهای اروپایی، میزان بارش، 800 تا 1200 میلی‌متر است، در حالی که در کشور ما بارندگی حدود 300 میلی‌متر است، این در حالی است که حجم تبخیرها، سه برابر متوسط تبخیر در جهان است.

وی با اشاره به این‌که در همه کشورها، بخش کشاورزی، بیشترین مصرف‌کننده آب است، افزود: گفته می‌شود 85 درصد مصرف آب، مربوط به بخش کشاورزی است. اما خود من اعتقادی به این رقم ندارم. مصرف بخش‌ شرب و حوزه صنعت، قابل‌اندازه‌گیری است، این بخش‌ها را اندازه می‌گیرند و مابقی ظرفیت آبی یک استان را به حساب کشاورزی می‌گذارند. این شیوه محاسبه، چندان منطقی نیست، اما در هر حال، واقعیت این است که مصرف آب در کشاورزی، بیشتر از حوزه‌های دیگر است.

رئیس سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی ادامه داد: در سال‌های اخیر میزان بارش‌ها کاهش، و حجم تبخیرها افزایش یافته‌است. البته خدا را شکر، در سال آبی جاری، میزان بارش نسبت به سال گذشته، 20 درصد بیشتر شده‌است. این میزان، نسبت به درازمدت کاهش را نشان می‌دهد، اما روند افزایشی آن، قابل‌توجه است.

فتحی تاکید کرد: این بی‌انصافی است که «امنیت آبی» را در مقابل «امنیت غذایی» قرار دهیم. این تقابل و دوگانگی، متاسفانه در افکار عمومی جا افتاده و غالب افراد، تصور می‌کنند که بخش کشاورزی، آب را هدر می‌دهد. آب، اساسی‌ترین نیاز کشاورز برای معیشت و زراعت است، بنابراین شما یقین بدانید که کشاورز، ارزش و اهمیت آب را بیشتر از من و شما می‌داند.

وی تصریح کرد: بیش از 90 درصد فعالیت کشاورزی توسط خود کشاورز انجام می‌گیرد و دولت، جز در مواردی مثل تقویت زیرساخت‌ها، بسترسازی کانال‌ها، لوله‌گذاری مسیرهای آبی، دخالتی در برنامه‌های کشاورزی ندارد.

رئیس سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی بیان کرد: بسترسازی کانال‌ها، از مهم‌ترین برنامه‌های سخت‌افزاری جهاد کشاورزی است که در صورت استمرار و اجرای مطلوب، می‌تواند نفوذ آب  را کاهش دهد، از تبیخر آب جلوگیری کند و در کل، راندامان آب را به طرز چشمگیری افزایش دهد.

فتحی با تاکید بر این‌که منابع اعتباری این بخش، خیلی محدود است، ادامه داد: کل کانال‌های خاکی استان حدود 4500 کیلومتر است. با منابعی که اختصاص می‌یابد، سالانه حداکثر 100 کیلومتر از کانال‌های استان، بسترسازی می‌شود. این در حالی است که کانال‌های سالیان گذشته نیز مقاومت خود را از دست می‌دهند و باید سرکشی و استحکام‌بخشی شوند.

رئیس سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی، استفاده از پایاب سدهایی که سازمان آب منطقه‌ای احداث می‌کند را از دیگر وظایف زیرساختی جهاد کشاورزی خواند و افزود: احداث شبکه‌های طبیعی بر عهده سازمان آب منطقه‌ای و ایجاد شبکه‌های داخل مزرعه، بر عهده جهاد کشاورزی است. اجرای این دو شبکه اصلی و فرعی، نیازمند هماهنگی دو مجموعه است. متاسفانه در گذشته این اتفاق بارها افتاده که آب منطقه‌ای، شبکه اصلی خود را در یک جا اجرا می‌کند و جهاد کشاورزی، شبکه‌های فرعی خود را در یک جای دیگر؛ بنابراین ما سعی کردیم شبکه‌گذاری خود را با اولویت طرح‌های آب منطقه‌ای پیش ببریم.

فتحی، به ظرفیت چاه‌های کشاورزی اشاره و خاطرنشان کرد: وظایف جهاد کشاورزی در این خصوص، صرفاً به چاه‌های مجاز مربوط می‌شود. کانال‌کشی چاه‌ها به روش علمی و فنی، بر اساس پروانه هر چاه و از محل کمک‌های فنی تامین می‌شود. این اقدامات، از اعتبارات ملی پیگیری می‌شود؛ به این ترتیب که بر اساس درخواست کشاورزان، شبکه آبیاری سنتی، به سیستم‌های نوین قطره‌ای، بارانی و کم‌فشار تبدیل می‌شود، تا با کم‌ترین آب، بیشترین بهره‌برداری را داشته باشیم.

وی در ادامه به اقدامات نرم‌افزاری جهاد برای مدیریت منابع آبی پرداخت و گفت: از مهم‌ترین برنامه‌های ما در این خصوص، اصلاح الگوی کشت است. طبق سیاست‌های ابلاغی، محصولاتی که نیاز آبی کمی دارند، در اولویت قرار می‌گیرند . پیاز و گوجه‌فرنگی، در همین راستا، تعدیل شده و با گندم و کلزا جایگزین شده‌است. به این ترتیب، محصلات کم‌آب‌بَر به اراضی‌ی که منابع آبی محدودی دارند، هدایت می‌شوند.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.