×

منوی اصلی

اخبار ویژه

امروز : یکشنبه 9 مهر 1402  .::.   برابر با : Sunday 1 October 2023  .::.  اخبار منتشر شده : 24104 خبر
رشد مثبت بخش کشاورزی، رشد منفی سایر بخش‌ها را جبران کرده است

هم‌نوا_ فاطمه فرشباف 

اکبر فتحی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی در نشست مطبوعاتی با خبرنگاران گفت: بخش کشاورزی استان علی رغم تمامی ناملایمات و تحریم ها و خروج یکجانبه آمریکا از برجام، توفیقاتی را در سطح کشور و استان کسب کرد. حتی رشد منفی سایر بخش ها را با رشد مثبت بخش کشاورزی توانستیم جبران کنیم و همه این ها را مرهون زحمات کشاورزان هستیم. 

وی افزود: امسال شیوع ویروس کرونا برای بخش کشاورزی که تامین امنیت غذایی افراد را برعهده دارد، کار را سخت تر کرده بود اما امکان تعطیلی بخش کشاورزی در هر شرایط سخت وجود ندارد. کارشناسان ما اجبار دارند برای اینکه افزایش عملکرد در واحد سطح داشته باشیم و برای اینکه دانش جدید را بتوانیم به واحدهای تولیدی برسانیم، در کنار کشاورزان باشند. تفکیک این دو از هم دیگر غیر قابل امکان است.

دانش بومی و تجربه را کشاورز دارد و دانش جدید را کارشناسان سازمان دارد که این ها باید با هم تلفیق شوند. در این ایام سخت این کارشناسان با کشاورزان به روش های مختلف هم پا بودند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان ادامه داد: در این ایام که امکان حضور فیزیکی در مزارع برای کارشناسان نبود، کارشناسان ما سعی کردند به انحا مختلف دانش شان را در اختیار کشاورزان قرار دهند.

همه اینها باعث شد علی رغم تمام مشکلات نه تنها کاهشی در تولید انواع محصولات نداشته باشیم بلکه افزایش تولید و صادرات مازاد محصولات را هم داشتیم. بازار امروز با کمبود هیچ گونه مواد غذایی مواجه نیست. 

 

وی ادامه داد: امسال ما مشکل زلزله را هم در سراب و میانه داشتیم. بحث اماکن دامی این شهرستان ها و تحت تاثیر قرار گرفتن فعالیت های دامی مشکلی بود که به خودی خود همکاران ما در سازمان جهاد کشاورزی را درگیر خودش کرد. بالای چهارهزار واحد اماکن دامی تحت تاثیر زلزله قرار گرفت. از همان روزهای اول همکاران ما در مناطق زلزله زده حضور پیدا کردند. علی رغم اینکه هیچ گونه قانونی برایشان تکلیف نشده بود، خودشان مشتاقانه وارد قضیه شدند، تشکیل پرونده دادند و شناسایی اماکن آسیب دیده را در بحث کارشان قرار دادند و تمامی موارد را به نحو احسن انجام دادند به طوری که در مصوبه دولت وقتی مصوب شد که برای اماکن دامی عین اماکن‌ مسکونی عمل شود، ۱۵ میلیون تومان تسهیلات و ۵ میلیون تومان بلاعوض لحاظ شود، این ها شرایط شان طوری بود که برای پرداخت باید پرونده تشکیل می دادند، و پرونده آن ها آماده بود.

خوشبختانه در هر دو شهرستان بالای ۹۹ درصد این پرونده ها به بانک رفته و عقد قرارداد شده و در شرایط انجام کار قرار گرفته است.

فتحی عنوان کرد: در حوزه مکانیزاسیون کشاورزی ما بالای ۱۱۸ میلیارد تومان از محل خط اعتباری مکانیزاسیون جذب منابع داشتیم که ۲۴ درصد بیشتر از سهم استانی بود. ضرورت دارد که در حوزه مکانیزاسیون فعالیت کنیم.

اگر میخواهیم بهره وری را در استان بالا بریم لازمه اش این است که حتما به مکانیزاسیون توجه کنیم. 

 

وی افزود : در حوزه گلخانه ها در راستای اصلاح الگوی کشت که ضرورت دارد برای امنیت غذایی الگوی کشت اجرایی شود، مورد تاکید مقام عالی جهاد کشاورزی است. الگوی کشتی که در جهت کشاورزی تدوین شده و باید اجرایی شود ما اجرایی کردیم. ما این الگوی کشت را در قسمتی از استان مخصوصا در حوزه دریاچه ارومیه اجرایی کردیم. در حوزه دریاچه ارومیه محصولات با نیاز آلی بیشتر را کلا با کمک خود کشاورزان قطع کردیم و محصولاتی با نیاز آلی کمتر را افزایش دادیم. 

 

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گفت: در حوزه گلخانه ها توفیقات ما به همت سرمایه گذاران بخش کشاورزی بسیار خوب بود. سرمایه گذاری که در سال ۹۸ در بخش کشاورزی استان انجام شده قابل قیاس با هیچ جایی نیست. ما همیشه گله مند بودیم از این که بخش خصوصی در بخش کشاورزی سرمایه گذاری نمی کند و میزان سرمایه گذاری در بخش کشاورزی از چند درصد بالاتر نمی رود. ۹۵ درصد سرمایه گذاری ها در بخش صنعت و خدمات انجام می گیرد. در سال ۹۸ سرمایه گذاران از سایر بخش های اقتصادی مثل صنعت و خدمات به طرف سرمایه گذاری در کشاورزی مخصوصا در حوزه گلخانه سرازیر شدند‌. و گلخانه های بزرگ مقیاس را در شهرستان های مختلف ایجاد کردند و یا در شرف ایجاد هستند. برنامه ما این است که این فضایی که در گلخانه ها ایجاد خواهد شد و سبزی و سیفی را به داخل گلخانه ها تولید کنیم، این فضای آزاد ایجاد شده را برای تامین نهاده های دامی چون کشت اختصاص دهیم. متاسفانه واردات ما در زمینه نهاده های دامی زیاد است و مورد رضایت هیچ کدام از ما نیست و باید برنامه داشته باشیم که حداقل در حد پتانسیل استان ها و شهرستان ها قسمتی از این واردات را کاهش دهیم و این واردات کاهش پیدا نمی کند مگر اینکه نا ظرفیت ایجاد کنیم و عملکردمان را در واحد تولیدی افزایش دهیم.

او تصریح کرد: ما در حوزه پروتئین، گوشت مرغ و قرمز سال بسیار سختی را پشت سر گذاشتیم. خروج یک جانبه آمریکا از برجام باعث سختی هایی شد. هرچند که به دروغ میگویند مواد غذایی در تحریم نیست. مواد غذایی مستقیم این‌چنین است، مواد غدایی که مواد اولیه اش باید وارد شود و در این کشور تبدیل به ماده غذایی اصلی شود، دچار کاهش شد. این آمریکا و کسانی که ادعا میکنند ما در زمینه مواد غذایی مشکلی برای کشور تحریم شده ایجاد نمی کنیم، دروغ بسیار بزرگی می گویند. حداقل ما با آن مواجه شدیم‌.

فتحی تاکید کرد : ما در زمینه تامین نهاده های دامی که برای تامین امنیت غذایی است، بسیار با مشکل مواجه شدیم. در بنادر حتی خالی کردن کشتی های ما با مشکل مواجه می شود که حاصل همان تحریم ها بود. علی رغم تمامی این مشکلات و نابسامانی ها، مرغداران و دامداران و کارشناسان ما از حرکت بازنایستادند. در بازار امروز کمبودی از گوشت مرغ و تخم مرغ و گوشت قزمز نمی بینید. البته من با قیمت ها کاری ندارم که در حوزه اختیارات ما نیست ولی به لحاظ وفور محصولات مشکلی در بازار نداریم. در حوزه نهاده های دامی با توجه به محدودیت هایی که به وجو آمد، ما سختگیری هایی را هم در سطح استان انجام دادیم. همکاران خودمان را اذیت کردیم که بایستی پایش کنند که این نهاده ای که با این سختی به مملکت وارد می شود، به دست مصرف کننده واقعی اش برسد. اکنون همکاران ما روزانه پایش می کنند که یک محصول از کدام تولید کننده به دست کدام مصرف کننده می رسد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی ادامه داد : ما الگوی کشتی را داریم. کشاورز باید این الگوی کشت را رعایت کند. ما بر اساس سطح نیاز استان و نیازی که سایر استان های هم جوار می توانند پیدا کنند، الگوی کشت را تنظیم کردیم. در آن الگوی کشت میزان سطح تولید انواع محصولات را مشخص کردیم که هر شهرستانی چقدر باید تولید کند. عدم توجه به این الگوی کشت مشکلات فراوانی را به وجود می آورد و منابع ما را به هدر می دهد.

ما در محدودیت منابع آب و خاک و سرمایه قرار داریم و حیف است که منابع بدین شکل از دست برود. ما در در چنین شرایطی در عمل انجام شده قرار میگیریم و باید برای آن فکری بکنیم. خریدهای تضمینی را در راس کارمان قرار داده ایم. از خرید تضمینی به غلط تصور نادرستی در جامعه بدست آمده است. خرید تضمینی آخرین مرحله است. یعنی یک کف قیمت تعیین می شود که کشاورز بتواند روی پای خود بایستد.

وی تاکید کرد :خرید تضمینی مورد ایده ال ما نیست‌. قیمت در کف عرضه و تقاضا باید تعیین شود. وقتی ما می بینیم عرضه و تقاضا آنقدر به هم خورده که به ضرر عرضه هست، آن موقع وارد عمل می شویم و به قیمت تمام شده می خریم که حداقل کشاورز از جیب خود پرداخت نکند. یعنی هیچ گونه سودی ندارد و حتی هزینه کارگری هم از جیب خود کشاورز خرج می شود. اما خرید تضمینی که برای گندم لحاظ می شود متفاوت تر است. در گندم خرید تضمینی، قیمت تمام شده نیست، سود کشاورز هم لحاظ شده است. 

تنها خریدار محصول گندم دولت است. بنابراین از ظرفیت خرید تضمینی استفاده می کند که منابع تولید را تامین‌ کند.

برچسب ها :

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.