×

منوی اصلی

اخبار ویژه

امروز : چهارشنبه 5 اردیبهشت 1403  .::.   برابر با : Wednesday 24 April 2024  .::.  اخبار منتشر شده : 25392 خبر
تغذیه دام با فناوری «خوراک تخمیری» کلید خورد

به گزارش همنوا، دکتر اکبر تقی‌زاده در گفنگو با خبرنگاران، افزود: تولید خوراک دام تخمیری با توجه به وفور ضایعات کشاورزی از جمله شاخ و برگ درختان، کاه و غیره، صرفه‌جویی در خروج ارز را در پی دارد و اقتصاد خوداتکایی را رقم می‌زند.

عضو هیئت علمی دانشگاه تبریز با ابراز امیدواری نسبت به فراگیر شدن این طرح در سال «جهش تولید با مشارکت مردم»، اظهار کرد: تولید خوارک دام تخمیری و جایگزین شدن آن با خوراک دام موجود، سبب صرفه‌جویی میلیاردها دلار ارز برای کشور می‌شود.

پژوهشگر مراغه‌ای راه برون‌رفت از تنگناها را جامه عمل پوشاندن به ایده‌های دانش‌بنیان دانست و اضافه کرد: تولید خوراک دام تخمیری هزینه تمام شده بسیار پایینی دارد و از نظر پروتئین و انرژی، مواد معدنی و ویتامین قابل قیاس با خوراک کامل دام است و صد در درصد جایگزین آن می‌شود.

وی با بیان اینکه از ویژگی‌های دیگر خوراک تخمیری دام حذف اسهال خونی در گوساله‌هاست، افزود: آجر لیسیدنی که برای بره‌های پرواری استفاده می‌شود نیز با به کار بردن خوراک تخمیری حذف می‌شود و بر همین اساس هزینه‌های دارو و درمان کاهش می‌یابد.

دکتر تقی‌زاه با تاکید بر اینکه مصرف آب در تولید یونجه و تهیه خوارک دام بالاست، اضافه کرد: در خوراک تخمیری دام مصرف آب به یک هزارم کاهش می‌یابد و به این فرمایش مقام معظم رهبری که «محصولات اساسی باید در بخش کشاورزی تولید شود» جامه عمل پوشانده می‌شود.

استاد نمونه دانشگاه تبریز ادامه داد: در این زمینه می‌توان زمین‌های زراعی را به جای یونجه به گندم اختصاص داد و کاه آن را بسیار بالاتر از یونجه سنتز کرد و آن را در در قالب خوراک تخمیری برای تغذیه دام اختصاص داد.

معاون دانشگاه مراغه افزود: این طرح ملی ابتدا در آذربایجان‌شرقی اجرا می‌شود و مراغه هم به دلیل حجم بالای ضایعات کشاورزی می‌تواند در این زمینه پیشگام باشد.

دکتر تقی‌زاده این را هم گفت که «حجم ضایعات محصولات کشاورزی در سطح کشور ۱۶ میلیون تن تخمین زده می‌شود و کل این ضایعات می‌تواند به خوراک تخمیری دام تبدیل شده و از واردات محصولات کشاورزی متعدد برای تولید خوراک دام جلوگیری شود».

به گزارش ایرنا برای تولید خوراک تخمیری دام در کشت و صنعت مغان روی کاه گندم، در هنرستان کشاورزی سراب روی ضایعات سیب‌زمینی و در کشت و صنعت «آذرنگین تبریز» روی «باگاس» به عنوان ضایعات نیشکر کار شده و در همه این موارد بازدهی قابل مقایسه با خوراک کامل دام به دست آمده است.

دکتر اکبر تقی‌زاده در سال ۱۳۹۳ به عنوان منتخب جشنواره ملی پژوهش‌های کاربردی دانشگاه صنعتی سهند انتخاب شد و در سال ۱۳۹۵ عنوان پژوهشگر برتر آذربایجان‌شرقی در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی را کسب کرد.

وی برای سالیان متوالی پژوهشگر برتر دانشکده کشاورزی تبریز بوده و طی سال گذشته نیز در ردیف استادان نمونه و سرآمدان علمی دانشگاه تبریز قرار گرفت.

برچسب ها :

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.