به گزارش همنوا به نقل از خبر انلاین مریم فکری: وزیر راه و شهرسازی در تازهترین اظهارنظر مدعی شده است که تولید مسکن سهم ۳۰ درصدی در کاهش تورم داشته است. این ادعا در حالی است که از دیماه سال گذشته انتشار هر گونه آمار در حوزه مسکن متوقف شده و دولت دست به پنهانکاری در حوزه آمار مسکن زده است.
حبس ۹ ماهه آمارها باعث شده که هر گونه اعداد و ارقامی که در حوزه مسکن شنیده میشود، در حد یک ادعا و بدون سند و آمار رسمی باشد؛ آن هم در شرایطی که روایت میدانی بازار مسکن، از رشد قیمت اجاره و ملک سخن میگوید و البته گزارشها از بخش تولید مسکن نیز اطلاعات امیدوارکنندهای را نشان نمیدهد.
کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی معتقدند ادامه این وضعیت باعث از دست رفتن مرجعیت آماری نهادهای رسمی کشور میشود؛ چراکه در تازهترین اقدام در حوزه آماری، شاهد بودیم روز شنبه هفته جاری به جای این که آمار تورم توسط مرکز ِآمار منتشر شود، خبرگزاری تسنیم زودتر از مرکز آمار ایران، اطلاعات مربوط به تورم مردادماه را منتشر کند. اگرچه امروز مرکز آمار، آخرین اطلاعات مربوط به تورم مردادماه را منتشر کرد، اما اینکه یک رسانه پیش از مرکز آمار، اطلاعات آماری را منتشر کند، بدعتی تازه بوده است.
براساس گزارش مرکز آمار ایران، در مردادماه ۱۴۰۲ تورم نقطه به نقطه به ۳۹.۸ درصد رسیده که نسبت به ماه قبل، ۰.۴ درصد افزایش را نشان میدهد. این عدد حاکی از آن است که در ماههای آتی، نرخ تورم کاهشی نخواهد بود. البته نرخ تورم سالانه براساس این گزارش، عدد ۴۶.۷ درصد را نشان میدهد.
هزینه ساخت مسکن چقدر افزایش یافت؟
اما نکتهای که در این میان در مقابل ادعای سهم ۳۰ درصدی تولید مسکن در کاهش تورم مطرح است، اینکه با استناد به گزارش مرکز آمار ایران درباره مصالح ساختمانی، در حال حاضر هزینه ساخت مسکن در کشور به شدت افزایش یافته است.
براساس این گزارش، تغییرات شاخص قیمت مصالح و نهادههای ساختمانی در شهر تهران طی سهماه بهار امسال حکایت از تورم فصلی ۱۳.۴ درصدی در این بازار دارد و این در حالی است که این شاخص در مقایسه با فصل مشابه سال گذشته ۳۹.۷ درصد افزایش یافته است.
البته در همین خصوص، پیش از این داود بیگینژاد، نایب رییس اتحادیه مشاوران املاک با اشاره به افزایش هزینه تولید مسکن، نسبت به خروج سازندگان از بازار مسکن هشدار داده بود. وی گفته بود: در چند سال اخیر این موضوع شدت بیشتری پیدا کرده است و در واقع کسانی که قبلا وارد بحث تولید مسکن شده بودند، امروز نیستند.
داود بیگینژاد در کافهخبر خبرگزاری خبرآنلاین عنوان کرده بود: چند عامل در این موضوع دخیل بوده که سازندگان از تولید مسکن خارج شدهاند که شاید اصلیترین موضوع این باشد که هزینههای تولید مسکن سنگین شده است و دیگر، تولید مسکن از توان افراد یا چند نفر خارج شده است.
وی متذکر شده بود: در حال حاضر هزینهها با چند سال قبل خیلی متفاوت شده است. شما دقت کنید، در نهایت این هزینهها در قیمت تمام شده تاثیر دارد.
نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک عنوان کرده بود: اما اینکه چرا افراد در حالی که یک ساختمان گران ساخته میشود، در بخش ساختوساز مسکن باقی نمیمانند، باید گفت به همان نسبت که هزینه تولید مسکن افزایش پیدا میکند، وزن قیمتی هم سنگینتر میشود. در این شرایط، به همان نسبت خواهان و درخواستکننده و مراجعهکننده برای خرید مسکن کمتر میشود. یعنی خواب سرمایه برای تولیدکننده افزایش پیدا میکند.
ییگینژاد تصریح کرده بود: حالا ما صرفا در جهت تولید صحبت کردیم، اما شما میدانید که اگر برای یک ساختمانی بخواهیم شرایط تولید را فراهم کنیم، مدت زمان طولانیای میبایست در شهرداری برای گرفتن پروانه ساختمانی طی کنیم. این مدت زمانی که طول میکشد تا سرمایهگذار به عنوان سازنده وارد بحث تولید شود و بتواند در نهایت سرمایه و سود خود را استخراج کند، طولانی شده است.
وی گفته بود: چند سالی هم هست که هیچ مشوق بانکی تاثیرگذاری نداریم تا کسی که میخواهد یک واحد آپارتمانی را بخرد، بتواند از تسهیلات بانکی استفاده کند. از سوی دیگر، بعضا در برخی مناطق و در یک مقطع زمانی، وامها بیتاثیر شده است. یعنی چه وام را بگیرید و چه نگیرید، تاثیری ندارد، چراکه دردی را از شما دوا نمیکند.
مسکن از برنامهها عقب است
مهدی احمدی، کارشناس سرمایهگذاری و اقتصاد مسکن نیز در گفتوگو با خبرگزاری با اشاره به عقبماندگی بخش مسکن از تولید، گفته است: تولید مسکن از برنامهای که باید باشد، عقب هستیم و اتفاقی خاصی نیفتاده است که حالا تورم را کاهش دهد.
وی با ذکر این نکته که بخش مسکن وارد رکود عمیقی شده، عنوان کرده است: یک دلیل رکود این است که توان مالی افراد و مصرفکنندگان به شدت ریزش کرده است و توان خرید مسکن ندارند. همین موضوع باعث شده رکود در بازار مسکن اتفاق بیفتد.
این کارشناس سرمایهگذاری و اقتصاد مسکن در واکنش به اظهارنظر وزیر راه و شهرسازی درباره سهم ۳۰ درصد تولید مسکن در کاهش تورم، تصریح کرده است: با توجه به این شرایط، این حرف، مستدل و منطقی نیست.
احمدی با بیان اینکه ما افزایش تولید مسکن نداشتیم و حتی سازندگان در حال خروج از بازار مسکن هستند، متذکر شده است: من خودم خیلی از سازندگان را دیدهام که از حوزه مسکن خارج شدهاند و این موضوع، دلایل مختلفی داشته است.
وی با ذکر این نکته که ثبات قیمتی در حوزه مسکن وجود ندارد، گفته است: در حال حاضر بازاری برای خرید مسکن وجود ندارد و به اینکه مسکن یک بازار سرمایهای بوده، کسانی که کار سرمایهای میکردند، از این بازار خارج شدند و مصرفکنندگان نیز توان خرید ندارند.
این کارشناس مسکن در عین حال بیان کرده است: قوانینی هم که وجود دارد، قوانین ضد ساخت است؛ یعنی چه شهرداریها و چه نظام مهندسی، قوانینی را وضع کردهاند که در جهت رشد و سرعت تولید مسکن است و مثل یک ترمز برای ساختوساز عمل میکند.
احمدی تصریح کرده است: همین موضوع باعث شده که کسانی که انبوهساز بودند یا کار ساخت مسکن انجام میدهند، سرخورده شدهاند.
وی با اشاره به افزایش ساخت مسکن، متذکر شده است: من فکر میکنم امسال حداقل ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش هزینه ساخت مسکن را داشتیم.
https://hamnava.ir/News/Code/7642642
0 دیدگاه تایید شده