گروه : آرشیو
به گزارش همنوا به نقل از ایرنا، علیمراد اکبری روز چهارشنبه در نشست «بررسی ابعاد روند توسعه سامانه های نوین آبیاری با هدف پایداری منابع پایه و تولید» که در معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی واقع درکرج برگزار شد، افزود:به همین منظور به تازگی مجوز تشکیل دفتر خاک در کشور صادر شد.
وی بیان داشت: اجرای عملیات خاک و آب در اراضی کشاورزی، توسعه شبکه های نوین، سامانه های نوین آبیاری، احیا و مرمت قنوات، تسطیح اراضی، استقرار نظام بهره برداری مناسب، توسعه تشکل های مردمی، بهره برداری از امکانات بخش غیردولتی، انتقال گیاهان پرمصرف به محیط های کنترل شده و نشاء کاری و سیاست آب مجازی از جمله برنامه ها برای بهبود وضعیت آب و خاک کشور و توسعه عمودی بخش کشاورزی است.
اکبری ادامه داد: در مجموع ارتقای بهره وری آب و خاک کشاورزی با حفظ پایداری سرزمین و حفاظت کمی و کیفی از منابع آب و خاک و تقویت منابع و امنیت غذایی بایستی انجام گیرد.
وی گفت: هیچ راهی برای امنیت غذایی وجود ندارد به جز اینکه بهره وری را بالا ببریم زیرا ظرفیت توسعه افقی را نداریم و باید به سوی توسعه عمودی برویم که سیاست ما همین است.
این مقام مسئول اضافه کرد: برای تحقق این اهداف در سال های گذشته اقدامات خوبی انجام شده به طوریکه در 10 تا 15 سال گذشته به شدت دچار خشکسالی شده ایم ضمن آنکه روان آب ها کم شده است.
وی افزود: سال گذشته 168 میلی متر متوسط بارندگی کشور بود که 30 درصد از بارش های موثر ایران کم شد و یکی از بدترین سال های کم آبی را طی 50 تا 60 سال گذشته پشت سر گذاشتیم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشت: با وجود این وضعیت در تولید گندم طی سه سال گذشته متکی به واردات نبوده اسم و امسال نیز وضعیت بهتری خواهیم داشت.
وی با اشاره به اینکه توقف واردات گندم و شکر دنبال می شود،گفت: در تولید شکر نیز از 1.1 میلیون تن به 2 میلیون تن رسیده ایم و دیگر نیازی به واردات شکر نیز نداریم.
اکبری بیان داشت: در واردات دانه های روغنی وابستگی به خارج از کشور از 97 درصد به زیر 85 درصد رسیده در حالیکه سطح زیر کشت زیاد نشده است.
** کاهش میزان صادرات آب از طریق محصولات کشاورزی
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: بر اساس اعلام اتاق بازرگانی ایران صادرات آب مجازی درقالب
محصولات کشاورزی کشور به میزان چشمگیری کاهش یافته است.
«منظور از صادرات آب مجازی ، محصولات آب بر و غیره است که میزان صادرات آنها کاهش یافته است.»
اکبری افزود: اکنون میزان صادرات آب مجازی از کشور حدود پنج میلیارد مترمکعب است که نشان دهنده مثبت بودن تراز تجاری آب مجازی کشورمان است.
وی گفت: اکنون سالانه 30 میلیارد متر مکعب واردات آب مجازی داریم که به نفع کشور است وپیام خوبی نیز دارد .
معاون وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشت: اکنون واردات گیاهان آب بر را در برنامه کاری قرار داده ایم و توسعه گیاهان کم آب بر در اولویت کاری است .
**تدوین برنامه برای جبران کمبود آب و خاک کشور
معاون وزیر جهاد کشاورزی در خصوص سیاست ها و راهبردهای آب و خاک کشور گفت: در برنامه ششم توسعه، مجلس دولت را مکلف کرده که برای مقابله با کم آبی و حفظ تعادل پایداری سرزمین و ارتقای بهره وری و جبران کمبود آب باید برنامه های ویژه اجرا کند.
وی افزود: یکی از این برنامه ها افزایش عملکرد در واحد سطح و افزایش بهره وری فیزیکی و اقتصادی محصولات است.
اکبری، توسعه شبکه های نوین آبیاری، آب بندان ها و سامانه های سطوح آبگیر را از دیگر این برنامه ها برشمرد و اظهار داشت: سالانه مکلف به اجرای طرح های سطوح آبگیر در سطح 600 هزارهکتار از اراضی کشور هستیم.
وی در ادامه به اعطای تسهیلات بلاعوض برای اجرای شبکه نوین آبیاری به کشاورزان اشاره کرد و گفت: طبق قانون بایستی برای توسعه روش های نوین آبیاری سالانه 85 درصد کمک هزینه بلاعوض در اختیار بهره بردار قرار گیرد که هیچ وقت اتفاق نیفتاده است.
اکبری افزود: همیشه بین 50 تا 60 درصد کمک بوده و این روز ها به کمتر از 50 درصد نیز رسیده است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: در برنامه ششم پیگیری های زیادی برای موضوع بهبود خاک و افزایش مواد آلی خاک انجام شده و این در حالی است که سال های زیادی از این موضوع غفلت شده است.
وی گفت: خاک مخزن آب است و اگر برای نجات خاک برنامه ریزی نکنیم کارهای انجام شده برای آب هیچگونه مفهومی ندارد و هر 2 باید با هم دیده شود.
اکبری افزود: در زمینه بهبود وضعیت خاک از گذشته غفلت کرده ایم و هنوز برنامه ها برای پیشبرد آن بنا به عللی به نتیجه نمی رسد.
***مواجهه با آلودگی های نوظهور خاک
معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه برای حاصلخیزی خاک، نقشه کربن آلی خاک کشور را نداریم، اضافه کرد: به تازگی با آلودگی های نوظهور مثل نانو آلودگی ها درگیر شده ایم که به آن توجه نمی شود که نه تنها در کشور ما بلکه کشورهای دیگر هم به این معضل توجهی ندارند.
وی افزود: مقوله و عنصر خاک به عنوان یک اصل و عنصر پایه دیده می شود و تمام برنامه ها زمانی مفهوم پیدا می کند که پایداری سرزمین و حفظ آن را فراموش نکنیم.
معاون وزیر جهادکشاورزی با تاکید بر مشارکت بهره برداران در اجرای طرح ها، گفت: مشارکت بهره برداران یک موضوع بسیار مهم است که اگر روی آن کار نشود و کار دست دولت باشد نتیجه ی بهتر از آن چه هست به دست نمی آوریم.
وی تصریح کرد: توسعه تحقیقات و فناوری یکی از مواردی است که نیاز به مشارکت بخش خصوصی با دولت دارد.
اکبری تاکید کرد که لازم است از فناوری های روز دنیا و از مراکز تحقیقاتی دنیا و از مجامع بین المللی استفاده کنیم به طوریکه اخیر رابطه خوبی با فائو پیدا کرده ایم.
وی گفت: از مراکز بین المللی استفاده می کنیم که نتایج تحقیقاتی در بحث آب و بهره وری آن و مدیریت آب را را سراسر دنیا در کشور استفاده کنیم.
وی همچنین به موضوع بهره برداری بهینه از آب های مشترک اشاره کرد و این موضوع را یکی از برنامه های جدی در وزارت جهاد کشاورزی می باشد.
**تراز تجاری کشاورزی چهار میلیارد دلار مثبت شد
معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: با وجود مشکلات زیاد در بحث آب، خشکسالی و افزایش دما، تراز تجاری کشاورزی کشور سال 92 منهای 8.1 میلیون دلار بود که اکنون به منهای 4.1 میلیارد دلار رسیده که نشان دهنده مثبت شدن چهار میلیارد دلاری تراز کشاورزی کشورمان
است.
وی گفت: در آمایش سرزمین کار نکرده ایم و این در حالی است که اکنون آمایش آب محور مطرح شده که آن را قبول ندارم زیرا آمایش باید جامع نگر باشد و تمام ابعاد توسعه را هدف قرار دهد.
اکبری افزود: از مباحثی که در بحث آب و مدیریت مصرف آب در کشور تعقیب می کنیم استفاده از فناوری های جدید، تحقیقات و پژوهش هایی که در دنیا انجام شده و استفاده از توان و ظرفیت علمی دانشگاهی و مراکز تحقیقاتی کشور است.
این نشست یک روزه با حضور افراد صاحب نام و اساتید دانشگاهی و فعالین بخش اجرا در حوزه آب و خاک کشور برگزار شد.
https://hamnava.ir/News/Code/12341
0 دیدگاه تایید شده