×

منوی اصلی

اخبار ویژه

امروز : پنجشنبه 1 آذر 1403  .::.   برابر با : Thursday 21 November 2024  .::.  اخبار منتشر شده : 26250 خبر
فسیل‌های 12 میلیون سال شگفت‌انگیز مراغه در یک انباری

گزارش: احمد طالبی

منطقه فسیلی مراغه به خاطر داشتن تراکم بالای فسیل مهره‌داران  جزو پنج منطقه پرفسیل در جهان است به و بهشت فسیل‌شناسان شهرت دارد.

کاوش و تحقیقاتی زیادی توسط فسیل‌شناسان روسی، آمریکایی، ژاپنی، چینی و فنلاندی در منطقه فسیلی مراغه، از 150 سال پیش آغاز شده و با وجود استخراج بیش از ۲ هزار قطعه فسیل هنوز بخش زیادی از آنها در انبار نگهداری می‌شود.

منطقه فسیلی مراغه به‌دلیل دارا بودن فسیل ماستادون و ماموت‌ها (سنگواره‌‌های پیش از تاریخ) دارای شهرت جهانی بوده و هم اکنون مورد حفاظت ویژه سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد.

منطقه فسیلی مراغه به عنوان نخستین اثر ملی، طبیعی و فسیلی ایران از بالاترین رده‌‌های حفاظتی سازمان محیط زیست برخوردار است.

سایت فسیلی مراغه در نوع خود به عنوان یکی از نادرترین سایت‌های دنیا از نظر فسیل پستانداران است که از سال‌ها پیش مورد توجه مجامع علمی جهان قرار دارد.

فون مراغه به عنوان حلقه مفقوده فون فسیلی پستانداران جنوب آسیا، اطلاعات ارزشمندی از حیات و شرایط اقلیمی و روند تغییرات آن در اختیار می‌نهد و به عنوان یک ژئوسایت، ظرفیت ژئوتوریسمی آن که می‌تواند موجب جذب گردشگران داخلی و خارجی با اهداف متنوع شود، مورد بی‌‌توجهی واقع گشته­ است.

«مراغه» بهشت فسیل‌شناسان جهان/ معمایی 14 ساله در مرکز فسیل‌های قبل تاریخ

ساخت مرکز تحقیقات فسیلی ایران در مراغه سال ۸۵ آغاز شده و با وجود ۴۵ درصد پیشرفت نزدیک به ۱۵ سال به حال خود رها شده است. تخصیص نیافتن اعتبار عامل اصلی توقف عملیات ساخت این مرکز تحقیقاتی است.

مراغه جزو پنج منطقه مهم فسیلی مهره‌داران در جهان 

رئیس اداره حفاظت محیط زیست مراغه گفت: تراکم بالای فسیل مهره‌داران هفت تا ۱۲ میلیون ساله این منطقه را به بهشت فسیل.شناسان تبدیل کرده است.

غلامرضا زارع افزود: کاوش‌ها و مطالعات فسیلی در این منطقه فسیلی مراغه از۱۵۰ سال پیش آغاز شده و تاکنون فسیل‌های مهره‌دار بسیاری به‌دست آمده است.

وی اضافه کرد: در سال‌های گذشته هشت کاوش تحقیقاتی در این منطقه انجام و نزدیک به ۲ هزار قطعه فسیل حیوانات مهره‌دار به‌دست آمده است.

به گفته رئیس حفاظت محیط زیست مراغه، در این کاوش‌ها فسیل‌های منحصر به‌فرد انواع فیل، زرافه، ببر دندان شمشیری، انواع گاوها، آهو، کرگدن و اسب به دست آمده است.

وی یادآور شد: تحقیقات زمین‌شناسی و فسیل‌شناسی نشان می‌دهد که این حیوانات اجداد حیوانات امروزی در آفریقا است.

زارع افزود: جمجمه، آج فیل، فک و اندام‌های حرکتی حیوانان از جمله فسیل‌های کشف شده در کاوش‌های فسیل‌شناسی است.

وی گفت: به منظور معرفی فسیل‌های مراغه دو سال موزه‌ای با ۵۰۰ قطعه فسیل حیوانات مهره‌دار در مراغه راه‌اندازی شده است.

بقایا موجود در موزه متعلق به جانوران ماقبل تاریخ در اواخر دوره سوم زمین‌شناسی است

پورابریشمی،4۴۴ استاد دانشگاه گفت: آخرین کاوش‌های انجام شده در منطقه فسیلی مراغه با همکاری سازمان محیط زیست کشور و گروه‌های علمی از دانشگاه‌های معتبر چین، ژاپن، دانمارک، ترکیه، فرانسه و فنلاند انجام شده و این کاوش‌ها در صورت تامین امکانات لازم از سوی سازمان محیط زیست کشور ادامه خواهد داشت.

وی افزود:برخی از این بقایا متعلق به جانوران ماقبل تاریخ در اواخر دوره سوم زمین‌شناسی هستند و بسیاری از این آثار هم اکنون در موزه‌های بزرگ جهان نگهداری می‌شوند.

کارشناسان و دانشمندان علوم طبیعی می‌گویند با کنترل، اکتشاف و احیاء منطقه فسیلی مراغه می‌توان دانشمندان و اساتید علوم طبیعی و دوستداران حیات را به ایران کشاند و علاوه بر آن تور‌های طبیعت‌گردی بین‌المللی را نیز به دیدن آن علاقمند کرد و علاوه بر نشان دادن بخشی از مجد و عظمت تمدن کهن و میلیون ساله ایران به جهانیان، فعالیت‌های خدماتی، درآمدزایی و اشتغال را نیز در منطقه فسیلی مراغه شکل داد. 

معاون استاندار و فرماندار شهرستان ویژه مراغه نیز گفت: مرکز تحقیقات فسیل ایران در مراغه با ۴۵ درصد پیشرفت نیمه‌تمام مانده که تکمیل این طرح به ۷۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است.

سیدعلی موسوی بیان داشت: تاکنون برای این طرح ۳۰ میلیارد ریال هزینه شده است.

وی افزود: با پیگیری سازمان حفاظت محیط زیست ردیف بودجه از محل اعتبارات ملی در نظر گرفته شده است.

منبع: فارس

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.