گروه : آرشیو
به گزارش همنوا به نقل از مهر یوسف غفارزاده شامگاه چهارشنبه در گفتگو با خبرنگاران، در خصوص اقدامات فرهنگی – رسانهای شرکت آب منطقهای آذربایجان شرقی در راستای ارتقای فرهنگ مصرف آب، با اشاره به ظرفیت بزرگ آذربایجان شرقی در این زمینه ابراز کرد: رسانهها نقش عظیمی در نهادینه کردن فرهنگ صرفه جویی آب که یکی از اصلی ترین معضلات زیست محیطی در جامعه است، دارند.
وی در ادامه فرهنگ مصرف بهینه آب را سواد آبی خوانده و ارتقای آن را در گرو مشارکت حداکثری آحاد جامعه دانست.
مدیرعامل آب منطقهای آذربایجان شرقی افزود: با توجه به موقعیت اقلیمی استان، که به تبع کل کشور در منطقهای خشک و نیمه خشک قرار دارد، الگوی مصرف آب در استان باید مطابق با شرایط اقلیمی آن باشد.
غفارزاده در ادامه با بیان لزوم سازگاری با خشکسالی اقلیمی استان به جای مبارزه با آن، عنوان کرد: برای افزایش سازگاری با خشکسالی، منابع آبی و میزان مصرف را شناسایی کردهایم، در همین راستا، میزان آب تجدید پذیر آذربایجان شرقی ۳ میلیارد و ۱۹ میلیون متر مکعب و میزان مصرف استان، ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون متر مکعب برآورد شده است.
وی افزود: طبق استانداردهای جهانی میزان مصرف آب در هر استان، باید ۶۰ – ۴۰ درصد میزان ورودی آن باشد؛ که این یعنی در حدود ۵۰۰ میلیون متر مکعب از مصرف استان باید کاهش یابد.
مدیرعامل آب منطقهای آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه آذربایجان شرقی در زمینه صرفه جویی در مصرف آب از بسیاری از استانها نظیر کرمان و مشهد پیشتاز بوده است عنوان کرد: لزوم وجود برنامهای برای برآورد ساختن نیازهای جامعه با میزان مصرف آب کمتر از الزامات است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه بیش از نیمی از آب استان مربوط به بخش کشاورزی است عنوان کرد: با افزایش بازده آبی استان تا رسیدن به استاندارد جهانی، که حدود ۱۰ برابر بازده در استان است، مشکل کم آبی کماکان حل شده تلقی میشود.
مدیرعامل آب منطقهای آذربایجان شرقی همچنین با اشاره به تفاوت عمده در میزان مصرف آب هر فرد در استان در مقایسه با کشورهای پیشرفته عنوان کرد: میزان مصرف آب هر فرد در شبانه روز در آذربایجان شرقی ۲۱۰ لیتر است، که این عدد در مقایسه با شاخص جهانی، ۱۲۰ لیتر در شبانه روز، عددی بسیار بزرگ است.
غفارزاده در بخش بعدی سخنانش در خصوص آبهای پسابی عنوان کرد: حدود ۷۰ درصد آب شرب بهداشتی، تبدیل به پساب میشود که در صورت مدیریت مناسب، این آبها میتواند بخش عمدهای از نیازهای بخشهای مختلف کشاورزی و صنعت را تأمین کند.
مدیرعامل آب منطقهای آذربایجان شرقی در ادامه با مقایسه قیمت دیگر مصارف خانگی مانند اینترنت با آب و همچنین مقایسه جایگاه آنها به موضوع نزول ارزش آب اشاره کرد و افزود: در کشورهایی مانند ترکیه که از لحاظ منابع آبی بسیار غنیتر از ما هستند، قیمت آب به مراتب بالاتر از قیمت آب در کشور ماست.
لزوم رونق بازار آب
نماینده وزارت نیرو در آذربایجان شرقی ادامه داد: قیمت آب سدهایی مانند زرینه رود و نهند که گذرشان از ایستگاههای پمپاژی به طول ۱۸۰ کیلومتر کم کم ۱,۰۰۰ تومان برای دولت آب میخورد، در حالی به قیمت لیتری ۳۰۰ تومان به مردم عرضه میشود، که این قیمت پایین به مصرف بی رویه و اسراف دامن میزند. مهمترین متولی آب در استان اما در پاسخ به اتنتقاد خبرنگاران مبنی بر وضعیت معیشتی مردم و عدم توانایی شأن در متحمل شدن افزایش قیمت آب، خاطرنشان کرد: البته این افزایش قیمتها باید با رعایت حال عموم مردم صورت گیرد. وی در بخش دیگری از سخنانش رونق بازار آب را یکی از اصلی ترین راههای رسیدن به ارزش اصلی آب دانست و از پیشنهاد شروع رونق بازار آب در آذربایجان شرقی به عنوان پایلوت خبر داد. آمایش آب و توسعه پایدار؛ حلقه مفقوده توسعههای استانی مدیرعامل آب منطقهای همچنین توسعههای استان را با محل قرارگیری منابع آبی ناهماهنگ دانست با اشاره به لزوم وجود هماهنگی بین منابع آبی و برنامههای توسعه عنوان کرد: محلهایی که با وجود منابع آبی مناسب بستر خوبی برای توسعه محسوب میشود، به سرمایه گذاران معرفی میشود. غفارزاده همچنین با اشاره با جای خالی توسعه پایدار در سطح جامعه عنوان کرد: برنامهای هشت ساله را برای سازگاری با خشکسالی تنظیم کردهایم که بر اساس این برنامه، که با نام سازگاری با کم آبی آذربایجان شرقی شناخته میشود، هر دستگاه به میزان آبی که باید صرفه جویی کند اطلاع می باید.خطاهای انسانی در قالب سیل
نماینده وزارت نیرو در بخش بعدی سخنانش به موضوع سیل پرداخت. وی با تاکید بر اینکه ۹۵ - ۹۰ درصد خسارتهای ناشی از سیل حاصل دستکاری های انسانی در طبیعت است، خاطر نشان کرد: با استناد بر وضعیت جغرافیایی استان، حدود ۲۵ هزار کیلومتر رودخانه و مسیل در آذربایجان شرقی وجود دارد، که حدود یک سوم این رودخانهها تعیین یستر شده است. وی گفت: مهمترین متولی آب در آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه ۲۵۰۰ کیلومتر از این مسیر جزو مناطق حادثه خیز محیوب میشود، از بازگشایی حدود ۸۰۰ کیلومتر از آن خبر داد. مدیرعامل آب منطقهای آذربایجان شرقی همچنین با اشاره به سیل ۹۸، ابراز کرد: به علت بازگشایی مسیلها، خسارت چندانی در سیلهای اخیر به استان ما وارد نشد، که اگر این سیل به منازقی از شهر تبریز همچون طالقانی، ائل گلی و بهشتی دامن میزد، به احتمال زیاد باید شاهد خسارتهایی همانند سیل شیراز میشدیم. نماینده وزارت نیرو در استان همچنین مبارزه با بحران سیل در خارج از محدوده شهر را وظیفه وزارت کشور دانست و بر لزوم همکاری دستگاههای اجرایی در این حوزه تاکید کرد.همت مردم بار دیگر کارساز شد
وی در بخش بعدی سخنانش در پاسخ به سوالات خبرنگاران در خصوص مشکلات شبکه پایاب سدها، توضیح داد: چندین سد در استان مانند سد آیدوغموش، قلعه چای، سهند و …، فاقد شبکه پایاب یا دارای شبکههای بسیار ضعیف است، که البته در نتیجه یک حرکت ابتکاری تعدادی از این سدها به لیست سدهای دارای شبکه پایاب اضافه شدند. مدیرعامل آب منطقهای آذربایجان شرقی تصریح کرد: هزینه لازم برای بردن هر هزار هکتار زیر سطح شبکه پایاب، ۴۰ میلیون تومان است، که این مبلغ در نتیجه همکاری مردم و جهاد کشاورزی برای هزار هکتار از اراضی تحت پایاب سد آیدوغموش صورت گرفت. غفارزاده افزود: در صورت تداوم همکاری مردم، ساماندهی تمام پایابهای استان تا چند سال دیگر صورت خواهد گرفت. وی در بخش بعدی سخنانش در خصوص پروژههای مرزی استان توضیح داد: دو هزار هکتار از اراضی تحت پایاب سد خدآفرین امسال برای اولین بار زیر سطح کشت رفته و همچنین کشت در ۳ هزار و ۳۰۰ هکتار نیز از برنامههای توسعه بهره برداری از منطقه جلفا است. نماینده وزارت نیرو در استان در پایان در خصوص سد ۳۱۵ میلیون مترمکعبی شهید مدنی که در چند کیلومتری تبریز قرار دارد، عنوان کرد: این سد، که هدف اصلی تأسیس آن رهاسازی آب به دریاچه ارومیه بود، از طرحهایی بود که طبق مصوبه سال ۱۳۹۳ که تمام پروژههای اجرایی را متوقف مینمود، به کار خود ادامه داد. وی افزود: در حال حاضر هیچ اعتباری برای تداوم اجرا و تملک اراضی ارائه داده نشده است و تنها راه تأمین اعتبار به میان کشیدن پای سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری روی پروژههای ورزشی است.https://hamnava.ir/News/Code/26158
0 دیدگاه تایید شده