×

منوی اصلی

اخبار ویژه

امروز : سه شنبه 6 آبان 1399  .::.   برابر با : Tuesday 27 October 2020  .::.  اخبار منتشر شده : 12419 خبر
گوشت شناسنامه‌دار، بهترین راه برای کنترل قیمت و کیفیت گوشت

به گزارش همنوا قیمت گوشت و کیفیت آن یکی از اصلی‌ترین مسائل اقتصادی و بهداشتی هر خانواده‌است. به نظر می‌رسد بار روانی افزایش قیمت گوشت همواره امنیت روانی خانواده‌های ایرانی را تهدید می‌کند. سازمان کشتارگاه صنعتی تبریز مدتی است که با ایجاد طرح «گوشت شناسنامه‌دار» سعی در کنترل کیفیت و قیمت گوشت کرده‌است. با دکتر کریم قدرتی مدیرعامل کشتارگاه صنعتی تبریز در این باره به گفتگو نشستیم.

یکی از مسائل اصلی سبد خرید کالای مردم قیمت گوشت است. همواره این بحث مطرح می‌شود که وجود واسطه‌ها باعث افزایش بی‌رویه قیمت گوشت می شود؟ برای حذف این واسطه ها چکار می‌شود کرد؟ افراد بسیاری در چرخه تامین گوشت برای مردم فعالیت می‌کنند، دامدار، چودار، پیمانکار کشتارکننده و در نهایت آخرین نفر برای عرضه مستقیم در قصابی‌ها و فروشگاه های دیگر است. بخشی از مشکلات ما در واسطه هاست و برخی مشکلات در نقطه پایانی عرضه است. برخی همکاران صنفی قصابی همکاری نمی‌کنند. ما بعد از گرانی بنزین، این نگرانی را داشتیم که قیمت گوشت در استان ما بی‌رویه بالا برود در نتیجه بر اساس همکاری با پیمانکاران کشتارکننده یک بهای نهایی برای گوشت در نظر گرفتیم، نهایتا بین پیمانکاران رقابت صورت گرفت. از طرفی طرح گوشت شناسنامه‌دار هم ایجاد شد. در نتیجه یک شعبه مرکزی عرضه گوشت در کشتارگاه ایجاد کردیم تا گوشت گرم با قیمت ارزان‌تر از بازار ارائه شود. هرچند گفته می‌شود که این گوشت فروش نخواهد کرد ولی با استقبال مردم مواجه شد و روزانه بیشتر از هشتصد کیلو گوشت فروخته شد. هدف ما این بود که محلی برای تعیین قیمت کف بازار باشد و مردم بدانند که قیمت واقعی گوشت چند است. این کار بازتاب روانی و اجتماعی خود را بر مردم و بازار گذاشت. کشتارگاه‌های بخش خصوصی ابتدا می‌گفتند گوشت به قیمت 65 هزار تومان مناسب است. ولی در مذاکرات بعدی این رقم به 62 هزار تومان در گوساله نر و 77 هزار تومان در گوسفندی رسید. این عملکرد باعث شد که تبریز بعد از ماجرای بنزین، از افزایش زیاد قیمت جلوگیری کردیم. این اتفاق نشان داد که ما یک فاصله بسیار بالا با قیمت سطح شهر داریم. قصابی‌ها چقدر باید به قیمت گوشت اضافه کنند؟ طبق قانون قصابی‌ها حق دارند هشت درصد به قیمت گوشت اضافه کنند. در این میان یک عده سودجو هستند که قیمت گوشت را بدون بیان جنسیت و نوع گوشت بالا می‌برند. مردم بدانند اگر یک قصابی جنسیت گوشت را روی آن نزده حتما قصد سودجویی دارد. مردم از قصابی‌ها گوشت شناسنامه دار مطالبه کنند. دلیل اهمیت گوشت شناسنامه دار چیست؟ اولا این که این گوشت ها زیر نظر پزشک حاذق دامپزشکی بوده و کیفیت و بهداشتش مورد تایید است. از طرفی این شناسنامه بیان می‌کند که این گوشت قاچاق نبوده است. معاونت انتظامی اذعان کرده‌است که طرح گوشت شناسنامه‌دار از کشتار دام‌های سرقتی هم پیشگیری کرده است. در حوزه گوشت، سودجویان از دو طرف به کشور ضربه می‌زدند. یکی قاچاق دام زنده نر و دیگری کشتار دام مولد. طرح گوشت شناسنامه‌دار از این ضربه هم پیشگیری می‌کند. از طرفی حق مردم حفظ می‌شود و می‌داند که چه گوشتی می‌خرد. همچنین قیمت گوشت شناسنامه دار حدود ده هزار تومان ارزان‌تر از سایر گوشت‌هاست. قرار است در گوشت‌های بست‌بندی قیمت مناسب گوشت ارائه شود. ما تلاش کردیم در گوشت‌های بسته‌بندی خودمان با کمترین بهای ممکن گوشت عرضه کنیم. در بهترین شرایط بهداشتی با وسایل نقیله مناسب. این حالت بسته‌بندی شدن گوشت اعتماد بین مردم و صنف قصابی را هم افزایش می‌دهد. شکل توزیع سنتی گوشت را تغییر خواهید داد؟ ضرورت دارد که شکل توزیع سنتی گوشت عوض شود. توزیع گوشت باید با الگوهای جدید مصرف هماهنگ باشد. عادت‌های مصرفی ما آسیب‌زا است. باید این عادت‌ها عوض شود. تغییر عادت‌ها باعث پیشگیری از کشتارهای غیرمجاز می‌شود. ما صنایع بسته‌بندی خوبی داریم. پس چرا باید همچنان به روش قرن‌ها قبل گوشت توزیع کنیم. امیدوارم این الزام برای توزیع گوشت بسته‌بندی شده کشوری شود. به هرحال باید از این مرحله بگذریم که فقط با یک مهر بهداشت سلامت گوشت تامین شود. دامپزشکی استان در زمینه رسیدن به گوشت شناسنامه‌دار با ما همکاری می‌کند. با بخش‌های خصوصی نشست داریم و این قول را گرفته‌ایم که با کمترین بهای ممکن صنعت نوین بسته‌بندی را وارد توزیع گوشت کنیم. در شکل بسته‌بندی قیمت مشخص است و در ابعاد مختلف عرضه می شود. بسیار اتفاق می افتد که کسی توان مالی خیلی کمی دارد ولی رویش نمی‌شود که از قصاب صد گرم گوشت طلب کند! برای رفع این مشکل قطعا بسته‌بندی در اندازه‌های مختلف بهترین گزینه است. باید با انسان‌سنجی نیازهای مختلف را برطرف کنیم. این اتفاق برای اولین بار در تبریز رخ داده؟ بله تبریز همچنان شهر اولین‌ها است. شهر همدان بعد از ما این روش را الگوبرداری کرده و اقدام به تفکیک جنسی و بسته بندی گوشت کرده است. برای الزام قانونی شناسنامه‌دار کردن گوشت کدام نهادها باید کار شوند؟ سازمان دامپزشکی کشور و وزارت جهاد کشاورزی باید الزام ایجاد کنند. انتظار داریم که وزارت جهاد کشاورزی همکاری کند. جایگاه شهرداری در این میان چیست؟ در درستور عمل وظایف شهرداری، ماده 55 بندهای سه، چهار و پانزده؛ جزو وظایف شهرداری است که با تصویب شورای شهر در ارزانی مواد مورد نیاز عمومی وارد عمل شود و از توزیع اجناس فاسد جلوگیری کند. شهرداری وظیفه دارد برای بهداشت ساکنین شهر فعالیت کند. ما هم در همین جهت وارد عمل شدیم. انتظار داریم سایر دستگاهای نظارتی هم وارد عمل شود. آیا همکاری می کنند؟ بله در جلسه‌ای که داشتیم سازمان صنعت و معدن اعلام آمادگی کرد تا گزارشات ارسالی در حوزه سلامت گوشت که با شماره 124 در میان گذاشته می شود را به بهترین نحو پیگیری کند. تعزیرات حکومتی این حرکت را رصد می‌کند و معتقد است که با این کار وظیفه دستگاه‌های نظارتی راحت تر شده است. در حوزه توزیع آیا برنامه‌ای دارید که دسترسی مردم به گوشت شناسنامه‌دار ارزان، راحت‌تر شود؟ مقام معظم رهبری فرموده‌اند جایی که بخش خصوصی وارد می‌شود بهتر است نهادهای دولتی و نیمه دولتی وارد نشوند. ما رقیب بخش خصوصی نیستیم . وظایف خدماتی و مدیریتی را انجام خواهیم داد و جایی که بخش خصوصی وارد نشد خودمان اقدام خواهیم کرد. برای همراهی درست و صحیح با بخش خصوصی در حوزه توزیع آماده ایم. اگر بخش خصوصی همکاری نکرد چه برنامه‌ای دارید؟ ما از شهرداری مناطق خواسته‌ایم که مغازه‌هایی برای این کار در اختیار ما قرار دهند تا اگر بخش خصوصی همکاری نکرد خودمان بتوانیم شعبه‌های مستقلی برای توزیع گوشت‌های بسته‌بندی و شناسنامه‌دار داشته‌باشیم. ولی بخش خصوصی استقبال خوبی داشته. ما هم در حال بررسی این پیشنهادها هستیم. ما برای عرضه هر حجمی از گوشت بسته بندی شده و شناسنامه‌دار آماده‌ایم. توزیع گوشت در کشتارگاه با اعتراضی روبرو نشده؟ طبیعتا اقدامی که ما شروع کردیم و قیمتی که برای عرضه گوشت داریم مورد نارضایتی برخی افراد سودجو خواهد بود. چندین پیمانکار هم اکنون با ما در مرکز کشتارگاه برای توزیع گوشت با کمترین قیمت همکاری می‌کنند. این افراد بارها مورد تهدید سودجویان و تعدادی از افراد صنف قصابان واقع شدند تا در این کار با ما همکاری نکنند. حتی برخی به دفتر بنده آمدند که شما می‌خواهید کار ما را از رونق بیاندازید. ما کاری با این افراد نداریم حتی مرکز توزیع ما بیست سی کیلومتر دورتر از شهر است. مساله دیگری که با این افراد مطرح شد این است که قصابان باید تنها هشت درصد گران تر از کشتارگاه ارائه کنند، مگر این مساله را رعایت می کنند؟ تعداد زیادی از قصابان با ما همکاری می‌کنند، گوشت شناسنامه‌دار را می‌گیرند ولی در کنار آن گوشت با کیفیت پایین را هم عرضه می‌کنند. امیدوارم قصابان به این باور برسند که این کار به نفع بهبود و تغییر وضعیت شغلی آنان است. نقش مردم در این جریان چیست؟ مردم به خادمین امنیت غذایی شان اعتماد کنند. ما از مردم می‌خواهیم که فقط از گوشت شناسنامه‌دار استفاده کنند. اگر مردم مطالبه کنند هم قیمت پایین می‌آید و هم کیفیت افزایش می‌یابد. همچنین هرجا مشاهده کردند گوشت بی‌شناسنامه عرضه می‌شود از دریافت آن خودداری کنند و مراتب را به 137 و 124 اطلاع دهند. ما برای امنیت غذایی و سلامت مردم به سمت بسته‌بندی گوشت‌های شناسنامه‌دار رفته‌ایم و از مردم هم توقع داریم به گفتمان جدیدی در حوزه گوشت برسند. مردم بدانند که حق دارند از جنسیت گوشت، تاریخ ذبح و نحوه بسته بندی گوشتی که می‌خرند آگاه شوند.

برچسب ها :

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.