×

منوی اصلی

اخبار ویژه

امروز : پنجشنبه 1 آذر 1403  .::.   برابر با : Thursday 21 November 2024  .::.  اخبار منتشر شده : 26250 خبر
از نسخه‌نویسی توسط منشی پزشک تا گرفتن پول از بیمار برای نسخه‌نویسی

به گزارش همنوا، از ابتدای دی‌ ماه امسال تولید نسخه الکترونیک به جای نسخه کاغذی توسط سازمان تأمین اجتماعی و سازمان بیمه سلامت اجرایی شد. هنوز یک ماه از این ابلاغیه نگذشته است که نقطه ضعف‌های آن در حال دیده شدن است.

پیش از اجرایی شدن این موضوع مقامات سازمان نظام پزشکی و داروسازان با انتقاد از عدم فراهم شدن زیرساخت‌ها نسبت به این موضوع واکنش نشان دادند. علی سالاریان معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی هم آن را موجب سردرگمی پزشکان، داروسازان و در نهایت مردم دانست.

حال امروز که تقریبا بیش از ۲۰ روز از ضرب‌الاجل بیمه‌ها برای اجرایی شدن نسخه الکترونیک می‌گذرد، نه مردم از این وضعیت راضی هستند و نه جامعه پزشکی. پزشکان باید نسخه‌های خود را در سامانه الکترونیک بارگذاری کنند و از آن سو داروخانه‌ها نیز این نسخه را بر اساس کد رهگیری بارگیری و خوانده و دارو را تحویل بیمار داده و نهایت آن را در اختیار بیمه‌ها قرار می‌دهند.

این موضوع در کنار خود موجب برخی از مشکلات شده است، نخست اینکه بسیاری از پزشکان همچنان زیر بار تولید نسخه الکترونیک نرفته و همچنان به نوشتن نسخه کاغذی ادامه می‌دهند. اما از آنجا که نسخه باید به صورت الکترونیک به داروخانه ارسال شود، منشیان پزشکان وظیفه تبدیل نسخه کاغذی به الکترونیک را بر عهده گرفته‌اند. از سوی دیگر برخی از پزشکان نیز به استخدام دستیاری صرفا برای تولید نسخه الکترونیک اقدام کرده‌اند، این اقدام موجب شده است تا اگر بیماری به آن‌ها مراجعه کرد و دارویی برای او تجویز شد، هزینه بیشتری از بیمار علاوه بر تعرفه ویزیت اخذ شود.

این در حالی است که منشی یا دستیاری که قرار است نسخه کاغذی را بارگذاری کند نه مانند پزشک دارو را می‌شناسد و دوز‌های آن‌ها را نه مانند تکنسین داروخانه نسخه‌خوانی بلد است و این موضوع ممکن است منجر به ایجاد مشکلاتی برای بیمار شود. این مسائل منجر به پرسش‌های زیادی شده است که چرا باید هزینه نسخه الکترونیک را بیمار بپردازد و از سوی دیگر چنانچه اشتباه در تولید نسخه الکترونیکی که منشی به نیابت از پزشک تولید می‌کند به وجود آید مسئولیتش با چه کسی است؟

تجویز دارو توسط غیر پزشک تخلف است

محمدرضا اسدی، نایب رئیس سازمان نظام پزشکی تهران بزرگ در گفتگو با جامعه ۲۴ اظهار کرد: اینکه پزشکی بخواهد مسئولیت نسخه نویسی را به منشی بدهد تا آن را انجام دهد تخلف کرده و برخلاف قانون است.

وی افزود: فرآیند‌های الکترونیک هنوز در کشور برای بسیاری از جامعه هدف جا نیفتاده است. این احتمال وجود دارد که پزشکی از یک دستیار برای بارگذاری نسخه کاغذی در سامانه الکترونیک استفاده کند، اما در نهایت کسی که نسخه را امضا کرده و باید آن را چک کند خود پزشک بوده و مسئولیت نسخه و دارویی که تجویز کرده است نیز بر عهده اوست.

پزشک مسئول نسخه‌الکترونیک است نه منشی

اسدی تأکید: البته نسخه الکترونیک خود مشکلات زیر ساختی دیگری دارد . در حال حاضر پرداختن به مباحثی مانند نسخه‌نویسی الکترونیک مباحث حاشیه‌ای آن است و طرح آن‌ها کمرنگ کردن این مسائل زمینه‌ای است.

پزشک باید جوابگوی تجویز دارو باشد

اسدی تأکید کرد: با توجه به اینکه پزشک در نهایت ضامن بیمار است چنانچه اشتباهی هم در تجویز دارو به وجود آید مسئولیتش با اوست و امضای الکترونیک او در تأیید نسخه وجود دارد و اگر مشکلی هم در ثبت دارو در سامانه به وجود آید کسی جز او مسئول نیست. حساسیت پزشک در این موضوع دقیقا باید همانند نگارش او در نسخه کاغذی باشد و فردا اگر مشکلی از بابت تجویز او به وجود آمد و بیماری شکایت کرد باید از آن دفاع کند؛ لذا تفاوتی بین نسخه الکترونیک و نسخه کاغذی در این رابطه وجود ندارد.

وی بیان کرد: همه نسبت به مزایای نسخه الکترونیک واقف هستند. اگرچه موانعی بر سر راه وجود دارد، اما باید این موانع رفع شود تا رضایت همه جلب شود.

اخذ وجه از بیمار به بهانه نسخه الکترونیک غیر قانونی است

اسدی همچنین در رابطه با اخذ هزینه اضافی از بیمار برای وارد کردن نسخه الکترونیک نیز اظهار کرد: اگرچه در حال حاضر در فضای اقتصادی موجود، تعرفه‌های پزشکی فعلی برای پزشکان ظالمانه است و مردم هم بر این موضوع واقف هستند اما با این وجود اخذ هرگونه هزینه‌ای از بیمار خارج از این تعرفه‌های مصوب با هر بهانه‌ای غیر قانونی بوده و تخلف است و همه پزشکان موظف به تمکین این تعرفه‌ها هستند. - جامعه 24

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.