شنبه ۲۸ام مهر ۱۳۹۷ , Saturday 20th October 2018

تیر ۳۱ام, ۱۳۹۷

کد خبر : 172189

بیماری های تابستانی و چند نکته مهم

بخش اعظم مراجعه کنندگان به مراکز درمانی در تابستان ، مبتلایان به اسهال و استفراغ هستند.در تابستان یک نوع معاوضه ی امار بین اسهال و سرماخوردگی صورت می گیرد.به شکلی که آمار سرماخوردگی ناچیز شده و در عوض آمار اسهال و استفراغ بخصوص بین ماه های تیر تا اواسط شهریور اوج می گیرد.

دکتر محمد عدن ور / اختصاصی همنوا

اسهال یکی از بیماری هایی ست که در فصل تابستان بیداد می کند و بخش اعظم مراجعه کنندگان به مراکز درمانی در تابستان ، مبتلایان به اسهال و استفراغ هستند.در تابستان یک نوع معاوضه ی امار بین اسهال و سرماخوردگی صورت می گیرد.به شکلی که آمار سرماخوردگی ناچیز شده و در عوض آمار اسهال و استفراغ بخصوص بین ماه های تیر تا اواسط شهریور اوج می گیرد.
اسهال یک بیماری مستقل نیست.بلکه یکی از علایم آزار دهنده ی طیف وسیعی از بیماری های میکروبی ، ویروسی و انگلی ست.حتی بعضی سویه های آنفلوآنزا هم می تواند علامت اسهال را داشته باشد.اما انچه بسیار مورد تاکید علم پزشکی ست این است که برخلاف آنفلوآنزا و سرماخوردگی که راه های پیشگیری از آن ها محدود بوده و حتی با واکسیناسیون  – به علت تغییرات مداوم در ویروس ها و  ضریب بالای سرایت –  عملا راه  کاملا مطمئنی برای پیشگیری از ان ها وجود ندارد ، اما اسهال های تابستانی با رعایت اصول و قواعد بهداشتی می تواند با قاطعیت کاهش یابد.در ادامه به یک سری از راه های بسیار ساده برای ایمنی یافتن از اسهال های تابستانی اشاره می کنیم:

۱. شست و شوی دست ها  با آب و صابون  : این مسئله بخصوص بعد از خروج از دستشویی و قبل از غذا خوردن می تواند تا هشتاد درصد و چه بسا بیشتر از بروز اسهال جلوگیری کند. مگر اینکه آلودگی در خود غذا باشد.در واقع شما با شستشوی دست ، عامل بیماری را که ممکن است در محل های الوده به دست شما چسبیده باشد به جای وارد کردن به دستگاه گوارش خود به فاضلاب فرستاده و آن را معدوم می کنید.به همین سادگی.

۲.پرهیز از خوردن آب و غذای آلوده ،  شب مانده و کهنه : این عنوان کلی ست و در واقع طیف زیادی از دستورالعمل های بهداشتی را در بر می گیرد. همه به قدر کافی درباره ی شستشوی میوه ها و بخصوص سبزیجات با ضد عفونی کننده های مود تایید اگاهی دارند . از سوی دیگر  اگر می گوییم غذای شب مانده نخورید ،  شب مانده به این معنی نیست که غذا فقط در طول شب می تواند فاسد شود.در هوای بسیار گرم و در طول روز هم  غذای ساده ای مثل برنج که ظهر هنگام طبخ شده است  می تواند تا بعد از ظهر و امدن بر سفره ی شام فاسد شود.پس باید از نگه داشتن غذاهای پخته شده ی مستعد فساد در بیرون از یخچال خودداری کرد. این زمان درباره غذاهایی مثل شیر بسیار کوتاه تر است.یا گوشت خام که بسیار حساس به فساد است و به عنوان یک مبحث مهم می خواهیم در اینجا به آن بپردازیم.بخصوص به وضعیت بهداشتی فراورده ی بسیار پر مصرف و حساسی به نام گوشت مرغ:
حدس شخصی من به عنوان یک پزشک ، این است که یکی از عوامل اصلی بروز مسمویت های غذایی و متعاقبا اسهال های با منشا عفونی گوشت مرغ است.بسیاری از این اسهال ها در نهایت با بستری شدن بیمار و درمان های آنتی بیوتیکی عمومی  درمان می شوند و چه بسا بصورت مستند ، طیف میکروبی بیماری هیچ گاه شناسایی و تعیین نمی شود.اما اگر کسی کوچکترین آشنایی با بیماری های مشترک میان انسان و مرغ و نیز ماهیت فساد پذیر گوشت مرغ داشته باشد ، مسئله اصول تولید ، عرضه و نگهداری گوشت مرغ در فصول گرم تابستان را جدی می گیرد.این نکات باید در باره ی گوشت مرغ علی الخصوص در فصل تابستان رعایت شود:

الف) تولید و بسته بندی صحیح و بهداشتی: نحوه نگهداری و پرورش مرغ زنده بحث جداگانه ای ست که در تخصص دامپزشکان است.مرغی که روانه ی کشتارگاه می شود باید تحت نظر دامپزشک مجوز کشتار بگیرد و مرغ ها حین و پس از کشتار باید تحت نظارت دامپزشک مسئول فنی کشتارگاه ، بررسی شوند. اما یک نکته ی بسیار مهم وجود دارد که در فصل تابستان نیز توجه به آن ضروری ست : مسئله کاهش دادن  دمای گوشت مرغ پس از ذبح و قبل از بسته بندی و توزیع.
این مسئله یکی از مسایل بحث برانگیز در کشتارگاه های طیور ماست که در صورت ایراد سخت افزاری می تواند ، به شکل وسیعی ایجاد آلودگی و بیماری کند. درواقع طبق اصول بهداشتی ،  لاشه مرغ باید آنقدر در خنک کننده حاوی آب یخ باقی بماند که قسمت عمقی لاشه ، افت دما پیدا کند. تاریخ انقضای مرغ ها ی تولید شده در ایران ، ۴۸ ساعت پس از ذبح و بسته بندی ست.بدیهی ست این مهلت انقضا ، مربوط به مرغ هایی ست که به اندازه کافی در خنک کننده باقی مانده باشند ؛ در غیر این صورت عمق لاشه در یخچال معمولی نیز نمی تواند افت دمای لازم را کسب کند و شما خواهید دید که عمق لاشه حالت له شدگی دارد و بوی خاصی از آن به مشام می رسد. این چیزی غیر از فساد ماده ی غذایی نیست که بسیاری از بیماری های بی سر و صدا ی اسهالی می تواند از آن ناشی شود. جالب است که در یک خانواده که گوشت ناسالم مصرف کرده اند  ، ممکن است فقط کودک خانواده به دلیل سیستم ایمنی ضعیف به بیماری مبتلا شود و بقیه چیزی بروز ندهند . اینجاست که عامل بیماری کودک مبهم باقی می ماند و هیچ گاه کشف نمی شود.اما ما به لحاظ نظری و با تکیه بر آمار و مقایسه آمار اسهال های تابستانی میان جوامعی که صنعت گوشت پیشرفته دارند  با جوامعی که نظارت جدی بر بهداشت مواد غذایی ندارند به این نتیجه می رسیم که رابطه مستقیم میان بهداشت این صنعت با اسهال های تابستانی وجود دارد.

برای اصلاح مسئله ی گوشت مرغ نهادهای نظارتی بخصوصی ادارات بهداشت و شبکه های دامپزشکی اپیش ار شروع فصل گرما  باید اقدام کنند. این گونه نباشد که در تیر ماه به دنبال چک کردن سلامت یخچال های حمل گوشت و خنک کننده های کشتارگاه های مرغ باشیم.عفونت از دام و طیور شروع و با مواد غذایی به جامعه انسانی می رسد و در جامعه ی انسانی با روش های سریع تر تکثیر و تسری می یابد.وقتی عامل بیماری به افراد رسید ، به دلیل نزدیک بودن افراد به هم در محل زندگی ، ادارات ، مدارس ، مهد کودک ها و … ، فقط یک مورد ابتلا می تواند با روش های دیگر ، افراد دیگر را هم آلوده کند.

 

  • از یادداشت های رسیده آقای دکتر عدن ور که در سال ۹۶ نوشته و ثبت شده است.

برچسب‌ها,

اخبار مرتبط :



دیدگاهها (۰)



آخرین اخبار